Skogsängen ska överges av Kommunfastigheter. Samma öde ska drabba Fröslunda.

Kommunfastigheter lämnar förorterna

Lördagen den 7/7 informerar Kommunfastigheter, med en ynklig liten inforuta i Eskilstuna-Kuriren, att dom ska lägga ner sina servicekontor i Fröslunda och Skogsängen. I inforutan står att Kommunfastigheter från och med 29 augusti samlar all sin service i sitt högkvarter på Munktelltorget 2. Kuriren verkar inte tycka att nyheten är tillräckligt stor för att göra en artikel av den, men det finns saker som behöver diskuteras kring detta beslut.

Både Fröslunda och Skogsängen klassas som utsatta bostadsområden, arbetslösheten är högre där än i många andra områden i vår stad. Brottsligheten är också högre i dessa områden än på andra håll – påpekas ska dock att det blivit betydligt lugnare i Fröslunda än vad det var för ett par år sedan. Men problemen kvarstår som sagt, och dom nämnda områdena är i behov av riktade insatser och bidrag från politikerna.

Eskilstuna är en av dom 32 städer som får ta del av regeringens bidrag på 2,2 miljarder som är ämnade för att motverka segregation. Eskilstuna kommer av dessa pengar få 11 miljoner 2018, 36 miljoner 2019 och 2020-2027 hela 60 miljoner årligen. Resurserna finns och kommer att finnas för att satsa på vår stads mindre välmående bostadsområden, med andra ord.

För att ett område ska må bra måste dom som bor där känna att dörrarna står öppna till det övriga samhället, invånarna måste känna att dom också är en del av en stad och gemenskap. I förorterna har det blivit allt mindre av den känslan. Arbetstillfällen och övriga aktiviteter har minskat. Förorterna har nästintill blivit platser dit mindre privilegierade förpassas så att övriga invånare ska slippa interagera med dom.

När samhällets grenar, i form av föreningar, företag och fritidsverksamhet lämnar förorterna, bryts länkarna till övriga samhället. Kommunfastigheters uttåg ur Fröslunda och Skogsängen blir till ytterligare en samhällslänk som bryts och går av. Detta i en tid då politikerna fått resurser och säger att dom ska satsa på dessa områden! Vi får hoppas att det inte planeras ännu fler uttåg ur förorterna, i form av utförsäljning av allmännyttan.

Ledarredaktionen

eFOLKET

You May Also Like