KD:s falska rustningsargument

På Dagens Nyheters debattsida propagerade Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor och partiets försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson tisdagen 3 januari för att Sverige omedelbart borde rusta upp det militära försvaret.

Samma dag presterade SVT:s nyhetsprogram Rapport denna ”nyhet” med nyhetsankarets Lisbeth Åkermans ord: ”Försvaret måste få mer pengar redan i år. Det säger Kristdemokraterna och hänvisar till det kraftigt försämrade säkerhetsläget i Sveriges närområde. Regeringen bör sammankalla partierna bakom försvarsuppgörelsen till nya samtal menar KD”.

Omedelbart därefter kommer Kristdemokraternas försvarspolitiska Mikael Oscarsson talesman in i TV-rutan och säger: ”Det finns nu stora behov som behöver täckas, både mot militära hot men också mot påverkansoperationer, som det Ryssland gjorde både på Krim och nu när man försöker slå ut elsystemet i Amerika. Det här måste vi få resurser till och det krävs redan nu 2017 och kommande år.”

Ett av de hot som Mikael Oscarsson använder sig av för att motivera upprustning är en falsk nyhet som då redan var dementerad sedan flera dagar. Det finns nämligen inget fog för påståendet att Ryssland har försökt angripa något elsystem i USA.

Varken Lisbeth Åkerman eller TV-reportern Kerstin Holm som intervjuar Mikael Åkerman dementerar den falska uppgiften eller ställer någon fråga. Antingen är de dåligt pålästa eller så handlar det om inställsamhet.

Det var den 31 december som dagstidningen Washington Post hade gått ut med nyheten om att Ryssland hade försökt ta sig in i statens Vermonts elverks datasystem. Som grund hade man ett hysteriskt uttalande från den demokratisk guvernören i Vermont, Perter Schumlin, som hade sagt: ”Invånarna i Vermont och alla amerikaner bör både bli oroliga och upprörda över att en av värdens ledande ligister, Vladimir Putin, har försökt hacka vårt elnät.”

En av Vermonts senatorer, Patrich Leathy, tillade att det handlade om ett hot att stänga av Vermonts elnät mitt i vintern.

Men ingenting av detta var sant. Elbolaget Burlington Electric som driver det ”drabbade” elverket dementerade nyheten samma dag. Bolaget hade gjort en rutinkontroll och då upptäckta att en av deras anställdas datorer – en laptop – hade kommit i kontakt med en misstänkt ip-adress, då hen öppnade ett konto. Men denna dator var inte ens ansluten till företagets nätverk.

Den misstänkta skadliga koden kan ha varit av ryskt ursprung – men inget säger att den kom från Ryssland, eftersom den har varit tillgänglig på nätet och möjlig för vem som helst att använda. Att anklaga Putin för detta är ungefär som att påstå att Putin är ansvarig för för mord när någon någonstans i världen skjuts med en Kalasnikov.

Redan samma dags som man publicerade nyhetsartikeln tvingades därför Washington Post gå ut och dementera nyheten om att Ryssland hade försökt stänga av elnätet i Vermont (som fyra dagar senare i Kristdemokraterna version hade växt till att Ryssland hade försökt stänga av elströmmen i Amerika). Tidningen konstaterade att attacken sannolikt inte kom från Ryssland och att elnätet inte var hotat.

Att denna nyhetsanka kom till kan bara förklaras med den upprörda stämningen som finns på politiskt håll i USA, speciellt bland demokratiska politiker, som haft svårt att acceptera att det amerikanska valssystemet har gett presidentämbetet till en republikanska president. Ryssland och speciellt Putin har blivit måltavla för denna frustration.

Den svenska pressen hakar gärna på sådana här amerikanska kampanjer. ”Nyheten” om ett ryskt angrepp på USA:s elnätet var en godbit som snabbt spreds vidare av Aftonbladet, Göteborgs-Posten och Dagens Nyheter. DN var dock snabb med att på sin nätsida ta in en dementi av sin ursprungliga artikel: ”I efterhand har det dock visat sig att de ursprungliga uppgifterna var felaktiga.” Det ska Dagens Nyheter ha kredit för.

Göteborgs-Postens artikel är lite märklig eftersom den tydligen är skriven efter Washington Posts dementi. Man konstaterar nämligen att ”datorn uppges inte vara kopplad till själva kraftverkets system”. Dessa uppgifter framkom när kraftbolaget hade dementerat påstående om ett ryskt intrång, men ändå skriver GP i sin rubrik: ”Ryska hackare pekas ut för kraftverksintrång”.

Det kan inte vara svensk tidningars uppgift att göra en höna av något som inte ens är en fjäder. I det här fallet handlar det både om okunnighet och av man av ren slapphet hänger på ett drev – som just nu riktar sig mot Ryssland och Putin. Det handlar helt enkelt om dålig journalistik, som underminerar mediernas trovärdighet.

Att två av SVT:s nyhetsjournalister, dessutom är dåligt pålästa och inte vågar ifrågasätta vad en politiker påstår är svagt.

Det pågår nu ett propagandakrig mellan USA och Ryssland, precis som det gjorde under kalla kriget mellan USA och Sovjetunionen. Naturligtvis är det ett fult spel från bägge sidor. Ryssland ägnar sig säkert åt olika sätt att spionera och även påverka utveckling i andra länder – konstigt vore det annars. Men en seriös bevakning av detta blir naturligtvis ifrågasatt när medierna sprider felaktiga uppgifter – och dessutom inte ens går ut med dementier av det som är felaktigt. När dessa felaktiga uppgifter blir ett politiskt slagträ till och med i Sverige borde väl media åtminstone reagera.

Hans Hjälte

You May Also Like