Regeringens förslag till skattesänkningar framstår som ett direkt hot mot Sveriges välfärd och infrastruktur. I en tid när resurserna inom vården, skolan och omsorgen redan är ansträngda, väljer man istället att prioritera sänkta skatter framför nödvändiga investeringar i samhällets kärnfunktioner. Detta är ett kortsiktigt och ansvarslöst beslut som riskerar att urholka den välfärd vi alla är beroende av.
Att avskaffa plastpåseskatten och sänka skatten på ölproduktion visar på en uppenbar brist på insikt om de långsiktiga samhällsbehoven. Dessa åtgärder prioriterar företagsvinster och konsumentpriser framför miljön och hållbar utveckling. Den sänkta flygskatten är kanske den mest uppseendeväckande av alla dessa åtgärder, särskilt i en tid då klimatkrisen kräver handling och inte skattesubventioner för miljöskadliga industrier.
Vidare är förslagen om sänkt inkomstskatt och lättnader på ISK-konton tydliga fördelar för dem med större ekonomiska resurser.
Regeringen prioriterar således skattesänkningar som primärt gynnar de redan välbärgade, medan vård, skola och omsorg – tjänster som alla i samhället är beroende av – riskerar att gå på knäna.
Detta är oansvarigt, särskilt med tanke på att det svenska skattesystemet historiskt har byggt på solidaritet och omfördelning för att skapa ett jämlikt samhälle.
Istället för att säkra en hållbar och rättvis finansiering av den svenska välfärden, väljer regeringen att tömma statskassan på medel som behövs för att rusta upp infrastrukturen, förbättra vården och stärka utbildningsväsendet. Regeringens ekonomiska prioriteringar fördjupar klyftorna i samhället och undergräver förtroendet för staten som en garant för allas välfärd.
Kari Parman
Gnosjö
Läs också: