Foto: Pixabay

Kaliforniens guvernör: “Vad i helvete händer i Amerika?”

Den 27 maj rapporterade tidningen Guardians USA:s upplaga om ett massmord i staden San Jose i Kalifornien. En man anställd vid ett buss- och järnvägstransportföretag hade skjutit ihjäl tio av sina arbetskamrater.

Laurie Smith, sheriffen i Santa Clara County, berättade att hans medarbetare gick in i byggnaden medan skotten fortfarande avfyrades:

“De sprang in i byggnaden när skott avfyrades. Och jag vet att det räddade många liv. Vi hade några hjältar som jag tror resulterade i en minskad förlust av liv.”

San Jose, den 10:e största staden i USA med mer än en miljon invånare, ligger cirka 80 kilometer sydost om San Francisco i hjärtat av Silicon Valley. Kaliforniens guvernör, Gavin Newsom, som avbröt ett av sina uppdrag för att fara till platsen, beskrev våldet i USA som en epidemi när han uttalade sig för Guardian:

“Detta händer om och om igen – skölj och upprepa, skölj och upprepa. Det väcker frågan vad i helvete händer i Amerika?”

Detta är en av de värsta masskjutningarna i USA i år, men ändå bara en i mängden av masskjutningar. Hittills har minst 232 masskjutningar genomförts – när denna text läses är det förmodligen fler eftersom genomsnittet ligger på 1,6 masskjutning per dag och 11 per vecka. Det finns ingen tillförlitlig långsiktig statistik över masskjutningar i USA men, det är uppenbart att tendensen pekar på att antalet har ökat kraftigt under 2000-talet.

Gun Violence Archive i USA definierar en masskjutning som skjutvapenvåld som resulterar i att minst fyra personer skjuts på ungefär samma tid och plats, exklusive förövaren. Enligt G V A har totalt 114 330 dödsfall på grund av våld med skjutvapen ägt rum i USA sedan början av 2014, oräknat alla självmord som utförts med vapen. Det betyder i genomsnitt cirka 15 600 per år eller 43 per dag, oräknat alla polisingripanden med dödligt polisvåld som resultat. Sedan 2014 har dessutom 167 948 självmord genomförts med skjutvapen, i genomsnitt 63 per dag.

USA står i en klass för sig när det gäller mord och dråp utförda med skjutvapen i samtliga länder om man undantar länder där väpnade konflikter pågår. Men även i många av dessa länder står USA med egna soldater, inhyrda soldater och legotrupper för en stor del av de väpnade våldet.

Även om Kaliforniens guvernör låter upprörd, så är det inget nytt som har hänt i “Amerika”, de är enbart USA:s våldskultur som fortsätter att kräva offer. I USA och i omvärlden.

Foste

You May Also Like