Käk och säckpipa på Fristadstorget i Eskilstuna

Runt lunchtid bland de olika exotiska dofterna på Fristadstorget transporterades flanörerna till Skottland när Ulf Schönbergs säckpipa började ljuda över centrum.

International Food Festival har gått in på sin näst sista dag där det erbjuds mat från olika delar av världen. Fristadstorget fylls av dofter från Frankrike, Vietnam, Italien, Polen, ja matkulturer från hela världen som sagt och det är ett mycket populärt återkommande inslag. Det jag saknar är någon sorts prova på-portioner till billigare pris, det hade varit spännande att testa lite av varje så att säga.

Jag begav mig ner till stan vid 12-tiden på dagen då Ulf Schönberg hade blåst igång sin säckpipa, arrangören hade hoppats på att få hit hela Stockholm Pipe Band där Schönberg ingår men nu blev det inte så. Strax efter 12 drog det första stycket igång inför ett dussintal aktiva lyssnare, men Schönberg som stod på en balkong i ABF-huset hade sådant tryck i pipan att det hördes över hela torget.

Dessvärre dröjde det ganska lång tid mellan de olika låtarna så efter att ha väntat en bra stund på den tredje bestämde jag mig för att dra vidare. Men det var ändå trevligt att få lite skotsk feeling i den gassande solen. Jag hade förvisso förväntat mig att Ulf Schönberg som i full skotsk folkdräkt skulle spela på den lilla scenen och då kunnat berätta lite om instrumentet och de olika låtarna. De som har möjlighet att se Stockholm Pipe Band framöver borde ta den möjligheten.

You May Also Like