Bildskapare: Jorono / Pixabay.

En palestinsk röst: Husam Zomlot klargör PLO:s position

Husam Said Zomlot (född 1973 i flyktinglägret Shaburah på Gaza-remsan) utsågs 2018 till chef för den palestinska beskickningen i Storbritannien. Zomlot är en senior medlem av Fatah, den största palestinska politiska rörelsen inom PLO, och en strategisk rådgivare till den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Han har tidigare varit chef för Fatahs kommission för utrikesrelationer.

Husam Said Zomlot.

Innan han gick in i politiken var akademikern och ekonomen Zomlot professor i public policy vid Birzeit University.

Under en period arbetade Husam Zomlot som ekonom inom UNSCO, ett FN-organ inriktat på den så kallade fredsprocessen.

Han har också varit verksam vid Harvard University i USA och London University.

2011 var Zomlot talesperson för Palestinas FN-delegation.

I mars 2017 utsågs han till palestinska PLO:s sändebud i USA. I november samma år meddelade Donald Trump att PLO:s kontor skulle tvingas stänga. Och i december förkunnade han USA:s plan att flytta sin ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem, i enlighet med den israeliska regeringens strävan att annektera den ockuperade staden i sin helhet.

I videon nedan understryker Zomlot att det nu är absolut nödvändigt att ett omedelbart eldupphör kommer till stånd.

Han avvisar också varje framtida försök från USA och Storbritannien att lägga sig i den framtida processen. Avgörandet ska ligga i det palestinska folkets händer. Den politiska strukturen finns redan. Vad USA och Storbritannien och alla stater ska göra är att erkänna Palestina. Hyckleriet och läpparnas bekännelse om en ”tvåstatslösning” måste upphöra.

https://www.facebook.com/share/v/KPAcFpd7A8jXs2Cc/?mibextid=KsPBc6

Vi publicerar här också två ytterligare filmklipp.  Det ena skildrar den gränslösa grymheten med vilken de israeliska marktrupperna terroriserar den palestinska civilbefolkningen. Filmen är tagen i södra delen av Gaza-området.

Det andra klippet skildrar den sorg och förtvivlan som idag präglar vardagen för folket i Gaza.

You May Also Like