Kommunstyrelsens ordf. i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S).

Jimmy Jansson signalerar överraskande nyordning inför socialdemokraternas Första Maj

Bland socialdemokraterna i Eskilstuna pågår nu en diskussion om att lägga upp årets Första-Maj-firande på ett helt nytt sätt. Ett förslag har väckts om att i år demonstrera tillsammans med (M). Förslaget kommer ursprungligen från kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson. Till eFOLKET säger han att han ser nyordningen som ett naturligt steg och en anpassning till nu rådande politiska realiteter.

– Jag har sedan en tid bollat den här idén med Jari. Vi två gick ju redan för flera år sedan ut i en uppmärksammad artikel på DN-debatt, där vi förespråkade att (S) och (M) också på riksplanet borde göra så som vi har gjort här i Eskilstuna. Det vill säga samregera. Att demonstrera tillsammans på första maj vore enligt mig definitivt ett väldigt naturligt steg, och inget som borde kunna uppfattas som dramatiskt eller kontroversiellt.

På eFOLKETs fråga om hur förslaget mottagits inom (M) säger Jimmy Jansson att reaktionen överlag varit positiv.

– Det ser ut som att det enda villkoret som (M) kommer att ställa är att röda fanor inte ska förekomma i demonstrationståget. Det tycker jag är ett rimligt önskemål, och som det nu ser ut kommer fanborgen att bestå av den blågula svenska fanan, tillsammans med EU- och NATO-flaggor.

Om kommunalråden Jansson och Puustinen får som de vill kommer även USA:s flagga att förekomma i fanborgen. Jimmy Jansson förklarar varför:

– Båda våra partier ställer sig ju bakom det så kallade DCA-avtalet, som innebär att USA ska få obehindrad tillgång till 17 militärbaser i Sverige. Det tycker vi är bra. Dessutom har (S) och (M) här i Eskilstuna fört diskussioner om att till regeringen framföra önskemål om att en militärbas också upprättas inom vår kommun. Och att, förstås, USA:s krigsmakt ska få obehindrat tillträde till även den basen. Vi tror att det skulle kunna få väldigt gynnsamma dynamiska effekter för Eskilstunas vidkommande.

Att socialdemokraternas Första-Maj-firande sedan slutet av 1800-talet har varit ett samarrangemang med LO och LO:s medlemsförbund menar Jimmy Jansson inte är ett argument mot den nyordning han förordar.

– Nej, herregud, vårt partis uppgift är för sjutton inte att underhålla ett dammigt museum. Vi måste tvärtom bejaka utvecklingens nya vindar. Det har partiets mer framsynta företrädare förresten alltid gjort. Så detta att nu bejaka verklighetens nya krav är ju faktiskt, om man tänker efter, att i högsta vara trogen vårt partis viktigaste och finaste tradition.  Sedan att det finns enstaka medlemmar som inte förstår detta, det får man ta. Så är det ju alltid.

Att de fackliga organisationerna kan komma att ställa sig avvisande till den föreslagna nyordningen är också något som Eskilstunas socialdemokratiske kommunstyrelseordförande tar med ro.

– Ärligt talat är det hög tid för partiet att kapa länken till det där sänket. Vi har inte råd med att i all evighet ta hänsyn till och kompromissa med folk som inte insett att verkligheten ser ut som den gör. Tony Blair visade med “New Labour” vägen för socialdemokratin, inte bara i Storbritannien. Och jag är faktiskt rätt stolt över att jag redan då när Jeremy Corbyn med fackens stöd valdes till ledare för Labour gick ut och beklagade detta. Nu har den nya Labour-ledningen fört in partiet på rätt kurs igen. Och det känns skönt, som en väldig lättnad skulle jag vilja säga.

Den kritik som Jimmy Jansson nyligen fått för det språk han använt då han angripit fackliga organisationer har han ingen förståelse för.

– Nej, definitivt inte. Jag har kallat företrädare för Kommunal, lärarfacket och skolledarna för “oseriösa” och “oprofessionella“, och jag har påpekat att de håller på med “lumpna tricks” och idkar “gyttjebrottning”. Menar du att detta är överord? Det gör inte jag. Jag står för varenda bokstav! Tydlighet, precision och klartext är alltid bra! Punkt.

Sedan flera år har Jimmy Jansson och Widar Andersson – chefredaktör på Folkbladet i Norrköping och tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot – av medier, politiska kommentatorer och många andra betraktats som två av de mest framträdande figurerna på partiets högerkant. Widar Andersson har förespråkat samarbete med SD och deltagit i en propagandaturné tillsammans med Jimmie Åkesson. Och SD-ordföranden Åkesson har helt nyligen uttryckt sig positivt och uppskattande om Jimmy Jansson. Men att redan i år bjuda in SD till gemensamt Första-Maj-firande är Jimmy Jansson tveksam till.

– Så klart att Jimmies uppskattande ord värmde. Det vill jag inte sticka under stol med. Och visst tror jag att Widar har helt rätt, alltså i ett strategiskt perspektiv. Men jag är ändå av olika skäl tveksam till att ta med SD på första maj redan i år. Och den främsta anledningen till min tvekan är faktiskt att det  fortfarande tycks finnas för många inom SD som hyser misstro och fördomar mot oss. Men på den fronten kommer det förhoppningsvis snart att bli bättre.

Att Första Maj hursomhelst bör omvandlas till en manifestation för, som han uttrycker det, “svensk nationell samling och en fast allians med USA” är Jimmy Jansson noga med understryka.

– Vad gäller relationen till USA så håller jag helt med Jaris partivän, utrikesminister Tobias Billström: Det spelar ingen roll vem som sitter i Vita Huset. Det blir garanterat bra med vilken som än blir president och därmed USA:s överbefälhavare, efter valet i november. Den uppfattningen har ju förresten även Magdalena instämt i. För övrigt anser jag att Trump ofta behandlats väldigt orättvist, också av svenska medier. Donald har liksom jag för vana att tala klarspråk. Det har han orättvist fått mycket skit för. Han är en rejält underskattad politiker, enligt min mening.

Foto: Rolf Waltersson / eFOLKET.

You May Also Like