Jimmy Jansson: “Blockpolitiken är död. Stendöd!”

Eskilstunas kommunstyrelseordförande Jimmy Jansson ger, i en intervju i Dagens Nyheter, klara besked om sin mening om samarbetet med moderaterna. I DN-artikeln, onsdag 5 april, intervjuas också bland andra Eskilstuna-moderaternas kommunalråd Jari Puustinen och ordföranden i Katrineholms kommunstyre, socialdemokraten Göran Dahlström. Både uttrycker stor entusiasm inför samarbetet.

I Katrineholm fick socialdemokraterna i det senaste valet 46 procent av rösterna, och man hade kunnat forma vilken majoritet som helst. Man valde moderaterna.

– Kommunen är i ett viktigt tillväxtläge. Där passar socialdemokrater väldigt bra ihop tycker jag. Bättre än med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Bra personkemi har vi också, säger Dahlström enligt DN-artikeln.

I DN-artikeln skriver man felaktigt att bakgrunden till det ”social-moderata” samarbetet i Eskilstuna var att “de rödgröna” hösten 2014 förlorade “sin knappa majoritet i kommunfullmäktige”. I själva verket var bakgrunden inte valutgången utan ett avhopp från en enligt egen mening vid en utnämning förbisedd socialdemokratisk ledamot, och även efter avhoppet återstod en knapp majoritet för den “rödgröna” majoriteten s, v och mp. Jimmy Jansson och socialdemokraterna i Eskilstuna, valde alltså bort det gamla majoritetssamarbetet för en nysatsning på moderaterna och centern. Liksom de socialdemokratiska kommunpolitikerna i Katrineholm redan gjort

– När vi väl bestämt oss fick vi ihop ett gemensamt program på två timmar, berättar Jansson för DN. Och han tillägger att i de två timmarna ingick både kaffe- och kisspaus.

Det nya samarbetet signalerar en ny epok enligt Jimmy Jansson, som understryker att om “man tror något annat så är det bara fantomsmärtor”.

Josefine Helleday, SSU-distriktets ordförande, tillhör möjligen dem som enligt Jansson inte insett vad som skett. Hon påstår sig veta att “det finns en stark ideologisk grund bakom politiken”. Men är bekymrad över att “det är inte det som förmedlas medialt eller mot våra väljare”.

You May Also Like