Irländsk rebellmusik – Eire Og finns äntligen att streama

För nästan exakt ett år sedan skrev jag om den då nya dokumentären A Rebel I Came. Det är en dokumentär som handlar om Eire Og, ett band från Glasgow som spelar irländsk rebellmusik. Den handlar även om deras legendariska skiva Live At The Brazen Head som har haft väldigt stor betydelse för den moderna irländska rebellmusiken. Nu finns hela albumet att lyssna på via flera streamingtjänster.

Låtarna har under under många år legat utspridda på Youtube men nu finns det äntligen en officiell release som går att streama både på Spotify och Youtube. I mitt tycke är det här den absolut bästa rebellskivan som finns. Det finns en rå tyngd bakom låtarna som inte de tidigare banden inom genren har lyckats få fram. Dessutom har sångaren Gary Og en makalös röst, jag klassar honom som en av världens bästa sångare som klarar av att sjunga både ballader och mer upp-tempo.

Live At The Brazen Head släpptes 1997 och innehåller 11 låtar, bland annat Merry Ploughboy (trad) Sunday Bloody Sunday (Lennon), Let The People Sing (Warfield), Sam Song (O’Glacain). Skivan avslutas med den irländska nationalsången sjungen på iriska.

You May Also Like