Den feministiska glasgruppen BOOM! (Foto: Hedda Axelsson)

BOOM! på Eskilstuna Konstmuseum

Den feministiska glasgruppen BOOM! bjuder in till ett alternativt gym – på Eskilstuna Konstmuseum.

Den kvinnliga kroppen är ständigt under lupp, men det handlar nästan alltid om hur kroppen ser ut och inte vad den gör. Medlemmarna i BOOM! är alla glasblåsare i grunden, och när de skapar i glas är den egna kroppen hela tiden närvarande i arbetet.

(Foto: Louise Eriksson)

Utställningen “BOSS BODY”

I “BOSS BODY” flyttar BOOM! fokus från hur den kvinnliga kroppen ser ut till vad den kan åstadkomma. De bjuder in till ett alternativt gymrum med fria vikter i glas, där alla är välkomna att bli stärkta tillsammans.

Den kvinnliga kroppen är ständigt under lupp och genom årtiondena har idealen förändrats. Men det handlar nästan alltid om hur kroppen ser ut, och inte vad den gör. “BOSS BODY” handlar inte om att förmedla skeva ideal som “strong is the new skinny”, utan om att låta kroppen se ut som den vill; att låta kvinnor se ut som de vill. Det är dags att krossa föreställningarna om hur vi förväntas se ut och byta fokus!

Unga Eskilstunabor svarade på enkät

I en undersökning där unga i Eskilstuna fick svara på vad de önskar sig mer av i kommunen var det framför allt två saker som kom upp – möjligheten att träna, och att dansa. Och det är något som gjort avtryck i BOOM!:s arbete med “BOSS BODY”.

På Eskilstuna Konstmuseum kommer besökarna att möta en träningsmiljö där de uppmanas att använda maskinerna och utföra ett träningspass. Det är justerbara träningsmaskiner byggda av enkla synliga mekanismer och fria vikter i glas. Mitt i rummet kommer det också att finnas en stor discokula. Den har blivit en återkommande symbol i BOOM!:s arbete där de problematiserar och kritiserar patriarkala strukturer och uppmanar till samarbete och solidaritet. Discokulan symboliserar dans och glam, men också en rörelse som var revolutionerande och skapade rum som var välkomnande – oavsett kön eller sexuell läggning. Som glaskonstnären Markus Emilsson uttryckte det: “BOOM!:s arbete sker med knutna nävar och konfetti”.

Konstnärsgruppen BOOM!

BOOM! är en kvinnoseparatistisk glasgrupp som startade 2015 utifrån ett behov av att skapa nya arenor för svenskt glas, på jämställda villkor. Sedan starten har gruppen skapat olika typer av diskussionsforum, genomfört utställningar, publika performances och gett ut publikationer. De har också byggt en mobil glashytta och genomfört workshops med barn och unga som har fått prova på att blåsa glas. Medlemmarna i BOOM! är Sara Lundkvist, Nina Westman, Matilda Kästel, Ammy Olofsson och Erika Kristofersson Bredberg.

Vernissage

Vernissage blir det på Eskilstuna Konstmuseum lördagen den 23 mars klockan 12.00 till 16.00. Klockan 14.00 sker invigningen med tal av Maria Hallberg, chef för Eskilstuna Konstmuseer, följt av ett performance av konstnärsgruppen BOOM! Invigningen följs av ett efterhäng i samarbete med deltagare från Eskilstuna Folkhögskolas Konst 2. Utställningen “BOSS BODY” visas sedan på Eskilstuna Konstmuseum fram till och med den 25 augusti 2024.

Eskilstuna Konstmuseum i Munktellstaden.

You May Also Like