Ingen final för Sverige i dam-VM

Sveriges dröm om ett VM-guld är krossad efter att ha förlorat mot Spanien i semifinalen. Med en inte helt orättvis 2-1 seger har Spanien för första gången tagit sig till en VM-final. För Sverige väntar nu bronsmatch på lördag mot England eller Australien.

Första halvlek går knappast till historien som den bästa halvleken i detta VM, det var överlag ganska oordnat spel där Spanien var det lag som både ville mest och uträttade mest genom att äga både spel och bollinnehav. Det var minst sagt oroväckande att svenskorna inte lyckades hålla i bollen några längre stunder.

Man kan säga att första halvlek avgjordes på mittfältet, Sverige var inte med där överhuvudtaget. Trots att Spanien var det lag som skapade mest framåt var det Fridolina Rolfö som hade den hetaste chansen i slutet av halvleken, att det var just hon kändes ganska signifikativt då, Rolfö hade varit den klart bästa svenska spelaren efter 45 minuter som som slutade mållöst.

I andra halvlek kom Sverige ut aggressivare och spelade nästan på samma sätt som Spanien gjorde i den första. Det blev mer spel via mittfältet och Sverige kunde bygga anfall istället för att slå på chans. Men de riktigt farliga chanserna kom aldrig riktigt. Och när Spanien bytte in Paralluelo förändrades matchbilden rejält.

Det är sällan en spelare kan komma in och göra sådan skillnad men hon rev och slet där framme och svenskorna hängde inte riktigt med. Och det var Paralluelo som tryckte in Spaniens ledningsmål i den 81 minuten. Inte helt orättvist eftersom spanjorskorna åter tagit över matchen då.

Men Sverige gav inte upp. I den 88 minuten var det Hurtig, som bara varit på planen i någon minut, som gjorde precis det hon kom in för att göra, vinna en nickduell straffområdet där bollen letade sig fram till en fristående Blomqvist som snyggt satte bollen i nät. Lyckade byten med andra ord eftersom Blomqvist hade ersatt Blackstenius 10 minuter tidigare.

Glädjen blev dock kortvarig, bara två minuter senare fick Spanien en hörna där det såg ut som att de svenska spelarna fortfarande var inne i ett måljubel. De missade totalt Carbona på straffområdeslinjen som drog på ett skott, kanske inte helt otagbar för Musovic men 2-1 var ett faktum. Väldigt bittert.

Sverige hade chanser att kvittera men det ville sig inte och istället ställs Spanien i sin första VM-final på söndag. Vilka de får möta avgörs under morgondagen i den laddade matchen mellan Australien och England.

Trots att det känns tungt just nu kan Sverige vara stolta över stora delar av det här mästerskapet med flera starka segrar, bland annat mot USA och Japan. Tyvärr blev det inget VM-guld den här gången heller.