Här i bostadsområdet Viptorp i Eskilstuna är hyresgästerna till salu. Foto: Rolf Waltersson.

Hyresgäster till salu

I gårdagens Eskilstuna-Kuriren, 23 maj, kan vi läsa att försäljningen av ett stort antal av Kommunfastigheters hyreslägenheter i Eskilstuna är på väg att fullföljas.

Det rör sig om totalt 559 lägenheter. 428 i stadsdelen Viptorp och 131 i Skogsängen.

Köpare sägs vara Heimstaden Bostad AB som ägs av den norske riskkapitalisten och imperiebyggaren Ivar Tollefsen.

Att styrelseordförande för Kommunfastigheter, Bertil Andersson (M) och moderate kommunalrådet Jari Puustinen är stormförtjusta är inget att förvånas över. Utförsäljning och privatisering är ju en viktig ingrediens i den nyliberala politiken där man ska kunna “leka affär” med så mycket som möjligt av det vi äger gemensamt.

Men även KS:s ordförande Jimmy Jansson (S) uttalar sig positivt om den tilltänkta köparen:

“De är långsiktiga och seriösa och inte ute efter att spekulera”, säger han till E-K.

Vem är då denne Ivar Erik Tollefsen? Han är en norsk imperiebyggare som framgångsrikt har förvärvat lägenheter, inte bara i Norge, Sverige och Danmark, utan även i flera andra europeiska länder. Nu har han tentaklerna ute ända till Brasilien.

“Ivar Tollefsen blir boligkonge i Tsjekkia. Med et nytt oppkjøp til 12.8 milliarder blir han største eier av privatboliger i landet”, skriver den norska tidningen E24.

En annan norsk tidning skriver:

“Pengene fosser inn for Heimstaden og Ivar Tollefsen. Nå er Tollefsen god for 36 milliarder kroner ut fra regnskapsverdiene”.

Det vore naivt att tro att ambitionen att bygga ett bostadsimperium beror på välvilja mot de boende.

I en intervju i tidningen Fastighetsvärden 2007-09-25 med rubriken “Gasen i botten” säger Ivar Tellefsen:

“Det finns många signaler i Sverige idag som tyder på en anpassning mot marknadshyra. Jag tror att det gradvis kommer att bli en friare marknad. Men det kan ta lång tid. Mycket, som telefon och el, har blivit fria marknader”.

Det är alltså en avreglering och en oreglerad hyressättning Ivar Tellefsen tror, och hoppas på och som styr de spekulativa satsningarna att köpa upp bostäder inte minst inom det så kallade miljonprogrammet.

Affärsidén är den vanliga, den så kallade “konceptrenoveringen”. När en hyresgäst flyttar gör man en “totalrenovering”. Allt byts ut, även det som fungerar.

“Det vanliga är att hyran stiger med 25 till 70 procent, beroende på renoveringsnivå”, säger Maria Kinder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen i ett uttalande i tidningen Dina pengar 12 januari 2020.

Ljuger om lägenheternas yta

Ett annat sätt att trissa upp hyrorna som Heimstaden Bostad AB och Ivar Tellefsen använder sig av är att systematiskt ange för många kvadratmeter på sina lägenheter.

I Norge har tidningen Dagens Näringsliv avslöjat att Heimstaden tagit ut högre hyror än de skulle av sina hyresgäster. I genomsnitt har man angett 9 procent större yta än vad de egentligen har.

Vid en rättegång i Norge angående detta “fusk” försvarade sig Heimstaden med att “detta är vanligt förekommande”.

I en artikelserie om den svenska bostadsmarknaden har till och med den liberala tidningen Expressen tvingats konstatera att “svenska hyresrätter, främst inom miljonprogrammet, har blivit en handelsvara. Idag slåss både svenska fastighetsbolag och utländska riskkapitalbolag om hyresfastigheterna”, skriver Expressen 12 januari 2020.

In liten “pikant” detalj i den här bostadsspekulationen är att Stefan Attefall, KD-politiker och bostadsminister i den tidigare borgerliga regeringen, numera arbetar som strategisk rådgivare åt Heimstaden Bostad AB och Ivar Tollefsen.

Som bostadsminister var Stefan Attefall med om att driva igenom flera reformer som gynnade fastighetsägarna och var till nackdel för hyresgästerna.

“Man tog bort allmännyttans självkostnadsprincip. Det har saxat upp hyrorna och det har förstört för hyresgästerna som på kort och lång sikt får högre hyror”. Säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen till Dina pengar 2020-01-12.

I samma tidning försvarar sig Stefan Attefall mot anklagelserna från Hyresgästföreningen att gå bostadsspekulanternas ärende:

“De (Heimstaden Bostad AB. Min anmärkning) har de attityder, de värderingar och de strategier som jag kan stå för”, säger Attefall.

Tacka fan för det. Var ska sleven vara om inte i grytan.

 

PS. Bakom beslutet att sälja ut delar av allmännyttans hyreslägenheter i Eskilstuna står den styrande trojkan bestående av M, S och C. Vänsterpartiet har kraftfullt motsatt sig utförsäljningen. Genom möten med de boende i de berörda områdena, tidnings- och flygbladsutdelning och manifestationer på Fristadstorget framför Stadshuset i samband med att kommunfullmäktige har man påtalat det galna i att sälja ut det vi äger gemensamt.

Bostaden ska vara en social rättighet, inte en handelsvara!

Rolf Waltersson

You May Also Like