RW: avfotograferad kristallkula.

Finns det inga gränser för dessa meningslösa gissningar angående regeringsbildningen?

Dag ut och dag in spekuleras och gissas det om hur den nya regeringen kommer att se ut. Kommer L, som är regeringsunderlagets minsta parti, att sitta med i regeringen? Och hur reagerar i så fall SD, som är regeringsunderlagets störta parti, om de ställs utanför regeringen?

Och om SD ställs utanför, vilka löften gällande det politiska innehållet i regeringens politik kommer SD att få från de övriga partierna för att “släppa fram” Kristersson som statsminister?

Nu i helgen var det hemliga partiöverläggningar på Tidö slott utanför Västerås. Men de var inte mer hemliga än att media fått nys om detta och ilade till slottet i förhoppning att fån några bilder och några kommentarer från företrädare för de förhandlande partierna.

Men media fick tji. Det blev inga intervjuer eller uttalanden. Man fick bara några suddiga bilder på svarta bilar som gled förbi. Men “experterna” och de politiska kommentatorerna kunde inte komma hem tomhänta. Något måste de ändå rapportera.

Vilka kom i Säpobilar och vilka kom i egna bilar? Johan Pehrson var den som lämnade slottet sist av alla när mötet var avslutat. Hur ska det tolkas? Dessutom hade han en brun jacka. Vad betyder det? Var jackans färg var någon slags hemlig kod, en signal? En signal om vad?

Någon tutade med signalhornet: Var det ett glatt tut? Eller ett irriterat tut?

Detta hemliga möte togs också upp i P1 och programmen Nordegren & Epstein, som är en talkshow som hållit på ända sedan radions barndom, tror jag. Louis Epstein tyckte det var väldigt intressant att höra alla dessa spekulationer och gissningar.

Till slut tröttnade Thomas Nordegren på allt tjafset och sa som det är:

“De kunde väl lika gärna anlita nån spågumma som kunde spå i kristallkula eller kaffesump. Det skulle ge samma resultat och vara mycket billigare”.

Idag hörde jag på radion, Studio 1, att Kristersson begärt två dagar extra innan han presenterar ett regeringsförslag för talmannen.

Naturligtvis var det ett par experter i studion som skulle kommentera detta. Hur går egentligen förhandlingarna?

Är det bara några små detaljer som återstår att lösa, som Kristersson säger? Eller ligger det djupare motsättningar bakom detta utökade uppskov?

Och i kväll fortsatte det på SVT Nyheter där två experter på regeringsbildning skulle redan ut vad dessa “små detaljer” kan tänkas handla om. Man började med att konstatera: “Ja det vet vi egentligen inte. Men…”. Sedan ägnades en massa tid till att gissa och spekulera.

Är det bara jag som är innerligt trött på alla dessa meningslösa gissningar? Är det inte bara att vänta till dess vi har ett resultat?
Visst ska vi värna “den fria pressen”. Men ibland sätts tålamodet på prov när “den fria pressen” ägnar sig åt fullständigt meningslöst trams.

Tänk om TV, radio och tidningar, kunde använda detta mediala tomrum i väntan på ny regering till att diskutera några av alla de viktiga frågor som hamnat i bakvatten. Eller lämnats med avsikt för att avleda vår uppmärksamhet från det som är viktigt?

Till exempel.

Natoförhandlingarna med Turkiet och president Erdoğan.

Och hur ska kampen mot kärnvapen se ut när Sverige blir medlem i en militärpakt som bygger på kärnvapendoktrinen? Nästa vecka ska ju Nato öva kärnvapenkrig. Kommer det officiella Sverige att över huvud taget bedriva något som helst motstånd mot kärnvapen efter att vi blivit medlemmar i Nato?

Kriget i Jemen, som nu verkligen blivit ett “bortglömt” krig.

Att allt fler blivit så fattiga i Sverige att de måste söka hjälp med mat och annat hos Stadsmissionen och andra hjälporganisationer.

Och hur ska de agera som vill förbjuda tiggeri när det gäller fattiga romer? Ska tiggeriförbud även gälla svenskar som är så fattiga att de måste tigga mat? För det är ganska troligt att en ny borgerlig regering kommer att driva frågan om nationellt tiggeriförbud.

Ja, listan på “bortglömda” viktiga frågor kan göras mycket längre.

Men jag kan inte släppa det där med att Pehrson lämnade slottet sist av alla. Vad berodde det på? Han kanske bara var skitnödig och hård i magen och att han kom iväg sist av den anledningen?

OBS! Detta är bara en amatörmässig spekulation från min sida.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like