Guldfiskar.

Vi har tagit studenten. Vi har tagit studenten. Vi har tagit studeeenten — Fy fan va vi e bra!

Att ta studenten har blivit en stor grej trots att man numera inte tar studentexamen som på den gamla “goda” tiden. Att bli godkänd som student kallades förr även för “mogenhetsexamen”.

Dagens studenten innebär bara att man avslutar gymnasieskolan, oavsett betyg och kunskapsnivå.

Hur som helst – I Skellefteå har det uppstått ett studentjippo sedan några år tillbaka, ett slags studentbingo, som är en tävling mellan avgångsklasserna på gymnasieskolan där eleverna plockar poäng genom att utföra olika utmaningar.

En utmaning går ut på att man ska äta levande guldfiskar. En djuraffär vittnar om att ovanligt många ungdomar köper guldfiskar så här i studenttider. Studenter har också berättat om den här utmaningen som går ut på att man ska äta levande guldfiskar. Utför man den utmaningen är den värd 100 poäng per guldfisk.

Nu varnas dock studenterna för att äta levande guldfiskar:

“Det finns parasiter i fiskarna (Capillaria, en sorts inälvsmask. Min anmärkning) som man kan bli sjuk av”, säger Anna-Eva Modig, butikschef på Arken Zoo i Skellefteå, till Aftonbladet.

Studenterna visar sin mognad genom att nu avlägga “mognadsexamen” där alla blir godkända. De är på väg ut i vuxenlivet. Klart att de ska äta guldfiskar.

Vad guldfiskarna tycker får vi dock inte veta. Kanske de föredrar att simma runt, runt i sin skål?

Eller är det en befrielse för dem att bli slukade av en levande student, och därmed bidra med 100 poäng till den lyckliga vinnaren?

PS. “Fiskbinnikemask är en parasitisk bandmask där fiskätande däggdjur, som exempelvis människa och björn, fungerar som slutvärd. Masken är platt, vit eller gulaktig och liknar ett centimeter brett band med leder, avsmalnande mot huvudänden. Den blir vanligtvis mellan 4-15 meter lång, men kan i vissa fall bli betydligt längre. Tillväxthastigheten kan vara så hög som upp till 22 centimeter per dag… Antalet människor i världen som infekteras av fiskbinnikemask ökar på grund av att antalet populära maträtter som innefattar okokt fisk ökar”.

—Källa: Wikipedia.

Rolf Waltersson

You May Also Like