Socialisten, marxisten, fredskämpen och antimilitaristen Boris Kagarlitskij betraktas av den kapitalistiska ryska regimen som en motståndare som måste tystas.

Frihet för den borgerliga Putin-regimens fånge Boris Kagarlitskij!

Artikeln har tidigare varit publicerad i nättidningen Internationalen.

Suzi Weissman:

Den ryske marxistiske författaren och aktivisten Boris Kagarlitskij fick den 13 februari 2024 ett oväntat “överklagande”. Åklagarna försökte ändra utslaget vid tvådagarsrättegången i december 2023, då Kagarlitskij frisläpptes med böter efter att ha suttit internerad 4½ månad i republiken Komi, 800 km norr om Moskva.

Han riskerade 5½-7 års fängelse på anklagelser om att ha “rättfärdigat terrorism”, men släpptes istället fri med böter på 609.000 rubel, omkring 67.000 kronor.

Anklagelsen var i sig absurd, men var en del av ett allmänt angrepp på hela den ryska vänstern och Kagarlitskijs medieföretag Rabkor, och som varning för att det kan få allvarliga konsekvenser att kritisera kriget och regimen och bryta tystnaden om kriget. I själva verket har 15.000 personer arresterats för att ha gått mot Kremls krig mot Ukraina.

I Kagarlitskijs fall gällde anklagelsen för att rättfärdiga terrorism de ironiska anmärkningar han gjorde i en video på sociala media med titeln “Explosiva hälsningar från katten Mostik”. Myndigheterna förstod inte Boris’ skämt och påstod att Kagarlitskij rättfärdigade explosionen på bron till Krim. Som Boris senare anmärkte:

Dessutom tar man två ord, inte hela texten utan två ord. Givetvis hävdar jag envist att jag inte samtyckte till explosionen. Men det fanns en fras, tja man kan faktiskt säga att det ärligt talat inte var något särskilt bra skämt. Tyvärr är inte alla mina skämt så lyckade.”

Som svar på interneringen i Syktyvkar, långt från Moskva för att förhindra demonstrationer till hans stöd, uppstod en enorm internationell rörelse, “Befria Boris”, och ännu viktigare i städer över hela Ryssland. Det var spontana demonstrationer, protester på internet, ”Befria Boris”-graffiti på murar, och samordnade internationella aktioner på Kagarlitskijs födelsedag i augusti förra året.

Tusentals underskrifter samlades från framstående intellektuella, aktivister och politiker. Brasiliens president Lula kritiserade interneringen av Kagarlitskij, precis som ledare i andra “BRICS” – länder som Putin betraktar som allierade.

När Boris släpptes fri den 13 december 2023, så var det en demonstration att internationella påtryckningar och solidaritet fungerar.

Boris förväntade sig att rättegången om överklagandet skulle bekräfta domen i december, men slutade med att decemberdomen ändrades och ett straff på fem års fängelse i allmän straffkoloni utdömdes. Boris togs i fängsligt förvar från domstolssalen.

Åtalet hävdade att Boris genomgick konkursförfaranden och inte kunde betala de böter som hade utdömts i december – så att han var tvungen att avtjäna den ursprungliga domen. Båda sakerna är fel: dagen efter Kagarlitskijs frisläppande genomförde Rabkor penninginsamlingar, som fick ihop 700.000 rubel på en timme.

Senare juridiska kostnader och böter lade ytterligare 710.000 rubel till den summa som Kagarlitskij skulle betala. Återigen samlade Rabkor ihop den summa som krävdes, totalt 1.410.000 rubel  (knappt 154.000 kronor). På ett nästan komiskt sätt försökte banken vägra att ta emot pengarna när Boris betalade böterna. Men de betalades och undergrävde åklagarens argument.

Som Ilja Budrajtskis sa ”är det hopplöst att diskutera rättsliga argument, det finns ingen legalitet i Kagarlitskijs fall, Navalnyjs fall eller många av de andra som fängslats för sina åsikter. Det finns ingen laglighet, bara politiska beslut från toppen till domstolar utan oberoende.”

Resultatet från rättegången om överklagandet var oväntat, brutalt och betecknande. Tre dagar senare, den 16 februari, dog Aleksej Navalnyj i den hårda straffkoloni ovan polcirkeln där han satt inspärrad. Dessa händelser sker inom ramen för det kommande tvåårsminnet av invasionen av Ukraina och det annalkande förutbestämda presidentvalet, då Kreml räknar med att kunna framställa ryssarna som enade bakom Putin och hans satsning på en femte presidentperiod.

Kagarlitskij tilläts göra ett uttalande efter beslutet, och visade sin typiska optimism och föresatser. Han tackade Rabkor, bad om mer solidaritet, men var inte missmodig. Han sa:

Som alltid är jag på gott humör. Jag fortsätter att samla data och material till nya böcker, inklusive beskrivningar av fängelselivet – nu i Moskvas institutioner. Hursomhelst, vi ses snart! Jag är säker på att allt kommer att bli bra så småningom. Vi kommer att träffas igen, både på kanalen och personligen. Vi behöver bara leva lite längre och överleva denna mörka period i vårt land.”

Boris kommer att avtjäna sitt straff i en än så länge okänd straffkoloni. Först kommer han att hållas i 30 dagars karantän. När detta skrivs sitter Kagarlitskij i häkte nr 7 Kapotnya i Moskva, känt som ett av Rysslands hårdaste.

Kagarlitskijs dotter deltog vid ett oförberett möte för Aleksej Navalnyj, och gjorde följande uttalande om Putins mord på honom:

Och för alla oss är det ett speciellt tecken, i synnerhet för de som har släktingar, vänner, kollegor, i händerna på Putins regim – vi är inte säkra. Nu när Boris sitter bakom galler är det särskilt viktigt att förstå hur farliga [Putins] händer är, och visa ännu mer solidaritet för Boris, om hans fall och för andra politiska fångar. Många kondoleanser till Aleksejs familj. Det är mycket svårt för mig att föreställa mig vad de går igenom nu, och det är väldigt svårt för oss alla.”

Förvisso: den marxistiske kritikern och hornet i sidan på Putins regim, Boris Kagarlitskij, är nu i deras händer, och det krävs internationell solidaritet.

#Frihet för Boris Kagarlitskij! #Frihet för alla politiska fångar!

*******

Uttalande från Rabkor

Den 13 februari 2024 ändrade den militära appellationsdomstolen domen till fängelse. Tidigare, den 12 december, fann domstolen Boris skyldig till “rättfärdigande av terrorism” och dömde honom till böter på 609.000 rubel.

Men det räckte inte för statsåklagaren. En överklagan lämnades in omedelbart efter rättegången i december. Åklagaren krävde 5½ års fängelse, och åberopade att Boris går igenom en konkursrättegång och förment inte kan betala sina böter.

Kagarlitskij lyckades betala denna och andra böter för att ha saknat biljett från en utländsk byrå, totalt 710.000 rubel, innan överklagan. Men domstolen tog inte hänsyn till detta faktum utan dömde Boris Kagarlitskij till 5 års fängelse i en allmän [straff]koloni.

Boris kom till mötet med en redan packad väska. Tyvärr inte förgäves. Han arresterades direkt i domstolssalen.

Boris Kagarlitskij är varken extremist eller terrorist, trots att han ingår i Rosfinmonitorings lista över terrorister och extremister. Boris Kagarlitskij rättfärdigade aldrig terrorism, inte heller i videon och inlägget på sin Telegramkanal, vilka enligt statsåklagaren utgjorde brottmålets grund.

Vänner, nu behöver Boris’ familj ert stöd. Om ni vill hjälpa, så kan ni använda Boris Kagarlitskijs internationella stödgrupps Patreon eller Busti eller skriva till deras e-post: boris.solidarity@gmail.com. All hjälp är välkommen.

You May Also Like