Grönvit rapport från AIK-Celtic

Celtic följde upp förra torsdagens 2-0 seger i Glasgow med en 4-1 seger på Friends Arena mot AIK. Det innebär att Celtic tog klivet in i gruppspelet i Europa League medan AIK nu kan fokusera fullt på Allsvenskan.

När det stod klart att Celtic skulle komma till Sverige började det planeras bland de svenska Celticsupportrarna. Hur skulle biljetter inskaffas till bortasektionen på arenan? Att köpa via Celtic var inte möjligt, bara de med säsongskort var berättigade till det. Men AIK var verkligen tillmötesgående och öppnade upp ännu en sektion för bortafansen.

Nästa fråga, var skulle alla Celticfans samlas? Efter att ha haft kontakt med både AIK och Celtic bestämdes till slut puben The Auld Dub vid Hötorget. Ett par hundra fans skapade riktigt bra stämning på den irländska puben. En större majoritet blev sedan eskorterade av polisen till arenan medan flera mindre grupper tog pendeltåget ut till Solna.

På vägen från pendeltåget till arenan var stämningen något tryckt då folk i Celtictröjor blandades med olika kategorier AIK-fans. Det gick ändå hyfsat lugnt till vilket skulle komma att förändras senare på kvällen.

Inne på Friends hade såklart hemmalaget ett stort övertag på läktarna. Av de drygt 28.000 åskådarna var det kanske 500 som stöttade bortalaget på två olika sektioner. De tillresta skottarna stod på nedersta läktaren medan supportrar från flera olika nationaliteter befann sig på andra etaget inne på den gigantiska arenan.

Celticfansen på nedre sektionen brände bengaler innan matchen, vackert men samtidigt kan klubben vänta böter från UEFA. Det kan nog även bli böter för det bråk som inträffade mellan fans och väktare i halvtid. Allt ackompanjerades av hemmafansens hata Hammarby-ramsa.

Matchen då? Visst gjorde AIK en något bättre match på hemmaplan men det hindrade inte Celtic från att gå ur bataljen som segrare med förkrossande 4-1, sammanlagt 6-1 till stor glädje för alla grönvita supportrar på plats. Mindre roligt för de gulsvarta.

Om stämningen var tryckt runt arenan innan matchen var det desto mer aggressivt efteråt. Uppretade gnagare försökte starta bråk med de få Celticsupportrarna som befann sig runt arenan och en del knuffar utdelades.

Celtic Supporters Club Sweden var givetvis nöjda med dagen och att ha fått tillfälle att träffas för att se Celtic i Sverige och segern gjorde det såklart ännu bättre. Nu väntar Lazio, Rennes och Cluj i gruppspelet. Här nedanför har eFOLKET klippt ihop glimtar från torsdagen.

 

Foton: Celtic Supporters Club Sweden

You May Also Like