Fotboll: AFC Eskilstuna krävs på miljontals kronor i coronastöd

Superettanklubben AFC Eskilstuna krävs att betala tillbaka över 3 miljoner kronor i coronastöd. Det har Tillväxtverket kommit fram till.

Tillväxtverket menar i sitt beslut att AFC Eskilstuna redan hade ekonomiska problem innan pandemin, och att pandemin då inte har bidragit till tillfälliga problem som ger rätt till stöd. AFC Eskilstuna har valt att överklaga beslutet och menar å sin sida att klubben haft ett eget kapital innan pandemin och att pandemin lett till ett omsättningstapp.

Flera klubbar krävs på miljonbelopp

Sedan tidigare har Tillväxtverket krävt tillbaka pengar för coronastöd av klubbar som AIK, Kalmar, Gif Sundsvall, Halmstads BK, Dalkurd, Sirius, IK Brage och Östersunds FK. Det uppger Fotbollskanalen på sin sajt. Hittills har samtliga av de klubbarna meddelat att de tänker överklaga beslutet från Tillväxtverket.

Nu har ytterligare klubbar fått besked om att myndigheten vill ha tillbaka miljontals kronor av dem. Exempelvis har allsvenska storklubben Malmö FF fått ett återkrav från Tillväxtverket. Även Djurgården ska betala tillbaka pengar, tycker myndigheten.

Vidare har två olika beslut från Tillväxtverket gjort att superettanklubben AFC Eskilstuna krävs på totalt nästan 3,3 miljoner.

Snårigt regelverk

Tidigare har flera svenska klubbar riktat kritik mot Tillväxtverkets sätt att bedöma fotbollsklubbarna och deras pandemistöd. Klubbarna har ansetts haft ekonomiska bekymmer redan innan pandemin, och att pandemin då inte bidragit till tillfälliga problem som ger rätt till stöd.

– Det är totalt felaktigt. Vi har gjort allt “by the book”. Vi har haft en auktoriserad revisor som har gjort alla ansökningar så som regelverket var, säger AFC:s vd, Mikael Larsson till Fotbollskanalen.

“Hål i huvudet”

– Vi hade stängda läktare och enorma procent i omsättningstapp på grund av pandemin, som de flesta andra företag. Att nu komma i efterhand med ett helt annat regelverk är hål i huvudet. Ett ganska stort antal idrottsföreningar har överklagat det här via Arbetsgivaralliansen som hjälper oss med det här genom sina jurister. Det är inlämnat. Arbetsgivarallisen tycker precis som vi att det är hål i huvudet. Vi har fullföljt allt som vi ska, säger AFC:s vd, Mikael Larsson till Fotbollskanalen.

Läs också:

You May Also Like