I Eskilstuna är det det kommunala bolaget Energi & Miljö som har hand om VA-avgifterna…

VA-taxan höjs med 15 procent i Eskilstuna

Avgiften för vatten och avlopp kommer att höjas i samtliga sörmländska kommuner under nästa år. Det visar en kartläggning som SVT Sörmland har gjort. Höjningen av avgifterna kommer att variera, från 7 till 20 procent.

I Eskilstuna kommer taxan för vatten och avlopp att höjas med 15 procent nästa år.

Ökade kostnader tas ut på kunderna

VA-ansvariga runt om i Sörmland uppger ungefär samma orsak till höjningarna – ökande kostnader för det mesta kopplat till verksamheten, allt från el till asfalt.

– Det här är ju gemensamt för alla. Stigande räntor, priser på råvaror som kemikalier och så vidare, säger Markus Nylander, tillförordnad VA-chef i Eskilstuna till SVT Sörmland.

Högst i Nyköping

Allra högst blir höjningen av VA-taxan i Nyköping. Där höjs taxan med 20 procent nästa år. I Strängnäs höjs VA-taxan endast med 7 procent.

Väntas prishöjningar i hela landet

Branschorganisationen Svenskt Vatten säger att VA-bolag i hela landet kan behöva höja sina priser.

– Elpriset är högt, och verksamheten hos VA-bolagen påverkas också av det. Det är dessutom en väldigt kapitalintensiv bransch som behöver investera, och när räntorna går upp så blir det också kostnadsökningar för VA-bolagen. Många är i behov av att höja priserna, säger Erik Karlsson, strateg på Svenskt Vatten.

Läs också:

Dyra droppar…

You May Also Like