Bild: Elf-Moondance / Pixabay.

Personer med funktionsnedsättning är “bortglömda” i regeringens budget

“Förra året återinfördes den orättvisa så kallade funkisskatten. När löntagare fick jobbskatteavdrag omfattades inte personer med sjuk- eller aktivitetsersättning av dessa skattesänkningar. Det innebär att personer med sjuk- och aktivitetsersättning betalar mer i skatt än andra…

Över 260 000 personer i Sverige lever på sjuk- eller aktivitetsersättning. Många får knappt 10 000 kronor i månaden innan skatten är betald…

Det är viktigt av flera skäl att ett skattesystem både är och uppfattas som rättvist. Den här skatteklyftan är dessutom djupt orättfärdig. Att människor som har kroniska sjukdomar eller drabbas av skador som gör att de inte kan arbeta betalar högre skatt än andra. Den här skatteklyftan måste tas bort. Människor med sjuk- och aktivitetsersättning ska inte tvingas betala högre skatt”, skriver Eva Lindh m.fl. (S) i en riksdagsmotion som har rubriken “Avskaffad funkisskatt”, (se lästips)

Den 13 december 2022 röstade moderaterna, kristdemokraterna, liberalerna och sverigedemokraterna åter igenom en statsbudget som innebär att Sverige fortsätter att beskatta personer med sjuk- och aktivitetsersättning hårdare än vanliga löntagare. S, MP och V vill alla slopa “funkisskatten”, skriver Riksförbundet FUB (se lästips)

Hur C röstade framgår inte. Kanske en miss från FUB?

Den här “funkisskatten” innebär att de som lever på sjuk- eller aktivitetsersättning i snitt tvingas betala cirka 1 800 kronor mera i skatt per år.

Et resultat av den “arbetslinje” som drivs in absurdum och som slår blint.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like