Efter en karriär som socialdemokratisk politiker, bland annat som kommunalråd i Nynäshamn och anställning på socialdepartementet samt landstingsråd i Stockholm, bildade Batljan ett bolag, SBB, som köpte upp samhällsägda fastigheter. Sedan hyrde SBB ut dessa till de forna ägarna kommuner, regioner och offentliga företag. På så vis växte bolaget snabbt och Batjan blev mångmiljonär. För något år sedan uppskattades hans förmögenhet till omkring 10 miljarder kronor.
Men nu är bolaget på väg att krascha. De stigande räntorna har satt SBB under hård press det senaste året, och bolaget har tvingats sälja delar av sitt fastighetsinnehav för att försöka banta sina skulder.
Annika Wallenskog, som är chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, SKR, säger i Dagens Nyheter:
Det finns en risk att utländska, oseriösa ägare tar ett kliv in på den svenska marknaden. Ägare som bara har avkastning för ögonen och som inte tar ett lika stort ansvar, som kan dra ner på renoveringar, ändra villkoren i hyreskontrakten, höja hyrorna. Det kan bli snopet för en del kommuner som tänkt att de sålt sina fastigheter till trygga SBB och sen hamnar i en helt annan sits.”
Andreas Cervenka skriver i en krönika i Aftonbladet att bolaget skulle försöka ta in kapital från ägarna genom att ge ut nytryckta aktier vilket skulle ge 2,6 miljarder. Samtidigt stod styrelsen fast vid att dela ut nästan lika mycket pengar, det vill säga SBB tänkte ta pengar från ägarna med ena handen och ge tillbaka dem med den andra – en manöver med begränsad logik. På måndagen sprack planen. Kreditvärderingsinstitutet S&P som bedömer hur riskfyllt det är att låna ut pengar till företag sänkte betyget för SBB.
Det fick SBB:s aktie att störtdyka. Fallet fortsatte på tisdagen, vid börsens stängning hade aktien gått ned hela 24 procent. På två dagar har aktien tappat nästan 40 procent och jämfört med toppnivån i slutet av 2021 är hela 90 procent av SBB:s börsvärde, eller nästan 90 miljarder kronor, borta…
När det inte går bra för kapitalister har “marknaden varit orättvis”, tycker SBB:s ordförande Lennart Schuss.
Historien om SBB och Ilija Batljan framstår som tidstypisk för Sverige på 2020-talet. Låga räntor har fått många att blunda för allt vad risker heter och framgångar har blåst upp redan välfyllda egon. En rad fastighetsklippare, stora och små slåss nu för sin överlevnad. Oavsett hur det slutar för Ilija Batljan är han inte den sista vars genistatus kommer tvättas bort.
S-profilens tunga fall – 350 000 sparare dras med.
Tidningen Arbetaren konstaterar:
“VD:n Ilija Batljan har använt det politiska kapital han upparbetade som topp-sosse under tidigt 2000-tal och fått många kommuner att sälja allmännytta till Batljans bolag, SBB. Värst är det för Härnösands kommun som sålt väldigt många fastigheter till SBB och är den kommun som betalar mest för sina lokaler.
Försäljningarna har gjort Batljan till miljardär och de kommunala hyrorna har pressats upp. Både Batljan och kommunpolitikerna har lugnat kritikerna med argumentet att SBB är en långsiktig ägare. De uttalandena ser nu ut att komma på skam.
Raset kommer med största sannolikhet tvinga fram försäljningar. Vem som helst kan nu ta kontrollen över svenska äldreboenden, polishus, skolor och LSS-boenden som SBB äger. Kanske blir det en israelisk pensionsfond, Kina eller någon anonym investerare som ger SBB det kapital som behövs mot en andel i bolaget”.
SBB-kraschen: Välfärdsfastigheter kan paniksäljas till utlandet.
Se även: Den svenska fastighetsmiljardären och tidigare socialdemokraten Ilija Batljan hjälper, via sitt bolag SBB, norska välfärdskapitalister att dölja hur stora vinster de gör på skattemedel. Detta genom ett raffinerat fastighetsupplägg som döljer miljardvinster i välfärden.
Granskning: Så hjälper SBB till att dölja vinster i välfärden.
H Foste Hjälte