Månen nästa? Foto: Rolf Waltersson.

Far och flyg!

“Sveriges rikaste åker privatplan som idioter” är rubriken på ett ledarstick i Aftonbladet skrivet av Zina Al-Dewany.

Populäraste att hyra ett jetplan är sträckan Stockholm – Göteborg. Men även Amsterdam är ett populärt resmål för svinrika svenskar som vill ut och roa sig.

“Andra populäre resmål för rika svenskar som vill ut på äventyr är städer som Ibiza och Cannes. De är inte direkt kända för sin affärsverksamhet”, skriver Zina Al-Dewany, och understryker därmed att man inte kan skylla på “brådskande affärsresor”, utan att det endast handlar om nöjes- och lyxresor.

Kan fröken Andersson ringa piloten? Cigarrlådan är för i helvete snart tom!! Foto: Alexas Fotos / Pixabay.

Det absurda är också att dessa privatjet, oftast med bara en eller ett par passagerare, går tomma när de lämnat av sina passagerare och sedan flyger tillbaka till sin flygbas. Tomflygningarna står för 40 procent av gångerna som privatplanen lyfter.

När jag snokar runt lite på Google för att hitta mer information visar det sig att “fenomenet” med onödiga lyxflygningar med privatjet inte bara gäller Sverige.

“Resorna med privatjet har ökat med rekordfart i Europa”, skriver Omni. Om man fortsätter:

“Resorna med privatjet har tokrusat – under fjolåret (2022. min anmärkning) nåddes ett nytt rekord med nästan 537 000 flygningar, en ökning med 64 procent från året innan …”

Fler än hälften av resorna gjordes på mindre än 75 mil, något som Greenpeace kallar “superkorta” och “borde kunna göras med andra färdmedel”.

De mest populära resmålen med privata jetplan i Europa var 2022 franska Rivieran, Paris och Genève.

“Å’ var fan är nu den där jävla hyrbilen som skulle vara framkörd?! Jag ser inte en enda Jaguar på hela fucking parkeringen!!” Foto: Vali Greceanu / Pixabay.

Göteborgs-Posten skriver också om svenskars privatflygningar:

“Intresset att resa med privatflyg har exploderat. Åtminstone bland svenska miljardärer och kändisar…

Det är ett så stort behov att vi inte har luftfartyg så det räcker till. Vi har jobbat dag och natt”, säger privatjetuthyrningsföretaget Graifairs vd Johan Emmot till GP.

Johan Emmot berättar om några av dessa kändisflygningar för Göteborgs-Posten:

“Två av dem var artisten Charlotta Perrelli och hennes man Anders Jensen, vd för Ryds Bilglas, som åkte privatflyg till Florens för lite lyxshopping”

Några år tidigare pratade Perrelli med Expressen om sin klimatångest:

“När jag tänker på att mina barn och barnbarn ska växa upp på den här planeten. Det är stressande”.

GP har sökt Charlotta Perelli för en kommentar. Men tydligen förgäves.

Göteborgs-Posten ger ett annat exempel på detta vansinniga lyxresande med privatjet:

TOG PRIVATJET FÖR ATT TITTA PÅ FORMEL 1-TÄVLING I SAUDIARABIEN

“En annan svensk kändis som gillar privatflyg är före detta skidåkaren och influencern Jon Olsson. Numera driver han klädföretaget Cést normal som vill “minska vår påverkan på planeten”. Enligt Dagens ETC flög han nyligen med privatplan till Saudiarabien för att titta på en Formel 1-tävling.

Enligt uppgifter i Dagens ETC kan en enkel resa från Stockholm till Göteborg kosta 90 000 kronor. Orsaken till det höga priset är att piloterna “tomflyger” tillbaka till basen. När resenären ska tillbaka till Stockholm har planet flugit sträckan ”Stockholm – Göteborg fyra gånger. Två gånger med passageraren och två gånger utan passagerare.

Är man riktigt rik och har stort behov av att flyga kors och tvärs skaffar man sig ett eget privatjet. Det ger högre status i dessa perversa kretsar.

Åter till ett citat från Zina Al-Dewanys ledarstick i Aftonbladet:

Nu vill flera länder införa lyxbeskattning för privatjets. Men i Sverige låter det annorlunda. Här subventionerades lyxflygandet med 116 miljoner 2021. Belgien, Frankrike och Storbritannien går före. Men Sverige nöjer sig med att se ut som den korkade i gänget.

Bara C, MP och V vill att resor med privatjet ska beskattas högre, enligt en undersökning gjord av ETC. Sossarna tar inte ställning.

SD vill inte se någon flygbeskattning, men de tror i och för sig inte att människor orsakar klimatförändringar. Sittande regering svarar, som vanligt, inte alls”.

Klara Maria Schenk vid Greenpeace menar att den alarmerande tillväxten av flygningar med privatjet är helt i strid med all vetenskap om klimatet, som säger att vi måste minska CO2-utsläppen omedelbart för att undvika total katastrof.

Så det räcker nog inte med att beskatta dessa onödiga lyxresor. Kanske hårdare tag mot de vulgära och ansvarslösa rikingarna måste till.

För när man känner “klimatångest” samtidigt som man tar en shoppingtur till Florens med privatjet, är det något som inte stämmer mellan ord och handling.

Rolf Waltersson

Vadå inte flyga? Tror du att det går att få tag på den här drinken i Stockholm?! Bildskapare: Grimnona / Pixabay.

Lästips:

You May Also Like