Klimataktivister blockerade Bromma flygplats privat-jet

Artikeln har tidigare varit publicerad i tidningen Internationalen.
Artikelförfattare är Carmen Sadiego.

*****

Infarten till terminalen för privata jetflygplan på Bromma flygplats blockerades på tisdagen 14 februari av forskare och klimataktivister. Aktionen var del av en globalt koordinerad kampanj mot privata jetflygplan i närmare 20 länder.

– Det är inte rimligt att en rik elit ska få ta sig rätten att använda det klimatvidriga privatflygandet på bekostnad av redan idag drabbade och framtida generationer. Trots att en fyra timmar lång flygning i privatjet orsakar lika mycket utsläpp som en genomsnittlig svensk gör under ett helt år ökar privatflygandet, säger Thomas Hörberg från Scientist Rebellion.

Under det senaste året har flera initiativ tagits globalt för att begränsa flygets utsläpp. I Frankrike har kortare inrikes flygresor förbjudits där tåg kan vara ett lämpligt initiativ. Efter att aktioner riktade mot privatjets inleddes har även politiker i Amsterdam föreslagit att privatjets ska förbjudas på landets största flygplats, Schiphol.

– I Sverige har regeringen motverkat initiativ för att begränsa flygandet, och i stället investerat i ett tredje privat-jetplan till ministrarna. När 1 procent av världens befolkning står för hälften av flygets utsläpp medan 80 procent av jordens befolkning aldrig ens stigit ombord på ett flygplan, då behöver våra folkvalda rycka upp sig och komma med i klimatomställningsmatchen, menar Esther Hauer från Scientist Rebellion.

Aktionen utfördes på Alla hjärtans dag, eftersom detta datum är den mest trafikintensiva dagen på året för privata jetflygplan.

XR-Kampanjens tre krav:

■ Förbjud privata jetplan.
■ Inför en progressiv skatt för reguljärflyg.
■ De som är mest ansvariga för klimatförändringarna ska stå för huvuddelen av kostnaderna för både klimatomställning och skador orsakade av klimatförändringarna.

Läs också:

Eskilstunakvinna åtalas efter uppmärksammad miljöaktion i Stockholm

You May Also Like