Johan W Eriksson, ansvarig utgivare på Trakten

TRAKTEN, en lokal publikation med fokus på kulturen i Sörmland

Sörmland har många fler publikationer än “bara” Kuriren och SN – och flera publikationer som likt eFOLKET verkar ideellt och med målet att efter förmåga bidra med sådant man uppfattar som angeläget och i en hel del fall som eftersatt. En sådan publikation är tidningen Trakten, en livaktig nättidning med inriktning på kulturlivet i Sörmland.

Johan W Eriksson är ansvariga utgivare på Trakten. eFOLKET har ställt honom några frågor om hur han tycker att det är att jobba med lokaljournalistik utan uppbackning från mediehus och stora finansiärer, och inte minst: vad som är på gång den närmsta tiden.

Berätta, Johan: vad är egentligen Trakten, där du är ansvarig utgivare?

– Ha, det vet jag knappt själv längre! Nä, men Trakten är i första hand en kulturtidskrift med fokus på sånt som händer i och omkring Sörmland. Vi är en redaktionsgrupp på cirka fem personer och har dessutom över sjuttio medverkande skribenter, fotografer och konstnärer av olika slag. Ibland ordnar Trakten också kurser, utställningar och andra evenemang. Verksamheten drivs i föreningsform och våra stadgar säger att vi utöver tidskriften ska “främja och berika kulturlivet i Sörmland med omnejd.”

När och hur startade tidningen?

– Jag startade Trakten med vår chefredaktör Axel Hellby hösten 2020, alltså precis innan pandemin slog till med full kraft. Uppförsbacke i början, minst sagt.

– Vi drog i gång Trakten eftersom vi saknade ett ställe där folk ganska fritt kan få ut sina texter, konstverk och annat, ja ett ställe där man kan uttrycka sig, skapa och möta andra med liknande intressen. Vi hade båda jobbat mycket med folkbildning och crowdsourcing, samskapande, och kände att det fanns ett sug, en positiv energi kring detta. Och på den energin har vi nu surfat vidare i snart tre år, med visst stöd från Kulturrådet och Region Sörmland.

Vad tycker ni på Trakten är roligast med att driva en oberoende tidning?

– Friheten att göra vad vi vill, att publicera det vi känner för, utan att behöva tänka på annonsörer och “klick”. Alla intressanta människor som vi kommer i kontakt med. Att få sätta ljuset på fenomen, verk och kulturskapare som kanske inte syns så mycket annars.

Och vad är jobbigast, eller mest utmanande?

– Att driva en regional kulturtidskrift i digital form är ju lite som att skrika i rymden. Det kräver extremt mycket jobb att nå ut, att hela tiden trumma på i sociala medier, affischera, larma och göra sig till. Sen är det förstås knackigt med ekonomin: vi betalar för vissa beställda texter, men mycket av innehållet bygger på rent ideellt arbete. Bara Axel och jag har lagt ner säkert tusen obetalda timmar på Trakten. Vi säger hela tiden att vi ska lägga ner, men hittills har vi inte lyckats. Det är lite för kul.

Har ni några särskilda satsningar på gång den närmaste tiden?

– Vi planerar två temanummer under 2023, som båda är kopplade till andra kulturevenemang: i maj släpper vi ett nummer under Nyköpings kulturnatt, på temat “Ljud, oljud och tystnad”. Det kommer bland annat innehålla Sörmlands första och största samskapade röstverk, där alla är välkomna att delta. I oktober släpper vi ett nummer under litteraturfestivalen Litterart, även det i Nyköping. Under våren kör vi också ett samarbete med Skottvångs Grufva, kallat Trakten Live, med scenframträdanden och intressanta föreläsningar. Jag hoppas också att vi kan få till något event i Eskilstuna snart – så har ni idéer, hör gärna av er!

*****

Läs mer:

Bakom kulisserna på Trakten – Glädje i gråskala

Traktens kulturkarta

Traktens kulturkarta – nu även i tryckt version

You May Also Like