Traditionnella gungstolar i trä, min nya i stålrör och markisväv, en variant på den moderna usamerikanska som finns i många hem, i aliminiumrör och plastrep, se dagboken 26 augusti. (Foto: Eva Björklund, 1968)

Evas dagbok från Kuba (43) – Den 12 -13 oktober, 1968

Lördag 12.10

De sista dagarna har vl tillbringat mycket tid på den möbelverk­stad där de har bockningsmaskiner för metallrör och iakttagit framställningen av de första möblerna. De flesta har fungerat rätt bra och arbetarna har försonat sig med dem. De var rätt kritiska i början, möblerna, gjorda av stålrör och markisväv motsvarade inte riktigt deras begrepp om hur sådana skall se ut. Men nu när de prövat dem och funnit att de fungerar bra har de inget att invända. Jag har försökt göra en gungstol, den vanligaste och kanske viktigaste möbeln i ett kubanskt hem, och det är svårt minsann. Den första misslyckades ganska totalt, den balanserade fel. Men med hjälp av verkstadsarbe­tarnas praktiska och tekniska erfarenheter har vi lyckats få fram en ganska riktig variant Fortfarande måste den förbättras men idén tycks i alla fall vara möjlig att genomföra. Jag har också försökt göra en liten fåtölj och ett lågt bord i plywood så materialsnål som möjligt. Jag tyckte jag hade hittat en bra lösning där delarna skulle stansas ut ur en plywood- eller spån- flberskiva som pusselbitar så att det inte blev något spill alls och resultatet blev en praktisk, utrymmessnål och bekväm mö­belgrupp. Problemet är bara att redskap för att tillverka den industriellt inte finns på Kuba så idén får läggas på is ett tag.

Söndag 13.10

Jordbruksarbete. Avfärd klockan sex på morgonen. Vi rensade ogräs i Gröna bältet fram till lunch och var hemma igen vid tre-tiden. Jag orkar mycket mindre i jordbruket nu än i början. Konditionen bar försämrats och solen gör mig alldeles matt.

You May Also Like