Polisen kommer att använda sig av drönare i samband med Melodifestivalen i Eskilstuna i helgen… (Foto: Polisen)

Eskilstuna: Polisen sätter in drönare under Mello i helgen

Till helgen är det som bekant dags för deltävling nummer 4 i Melodifestivalen, ett evenemang som äger rum på Volvo CE Arena i Eskilstuna (före detta Stiga Sports Arena). Det förväntas bli en publikfest, där man från Polisen är med både före och under evenemanget för att det ska bli så tryggt och säkert som möjligt för alla som väljer att besöka arenan.

Som ett komplement i det polisiära arbetet kommer Polisen bland annat att nyttja UAS (Unmanned Aircraft System), även kallat drönare. Drönare används delvis i brottsförebyggande syfte för att upptäcka brott, men även för lagföring om ett brott ägt rum.

Evenemanget i helgen beräknas dra flera tusen besökare och arrangören räknar med slutsålt. Det förväntas bli störningar i trafiken under evenemanget; både i trafikflödet och vad gäller parkeringsmöjligheter.

– Kom i tid, och undvik bilen om du inte måste ta den! är Polisens tips.

Väskförbud

Baserat på den terrorhotnivå som numera råder i Sverige har det beslutats om väskförbud på större evenemang sedan den 1 november 2023. Undantag från väskförbudet får göras för den som av medicinska skäl har behov av att ta med en väska, samt skötväskor för barn.

Manifestation för fred

Polisen har fått in en ansökan om att få hålla en ”allmän sammankomst för fred i Mellanöstern” i samband med Melodifestivalen i Eskilstuna i helgen. Arrangören vill hålla denna manifestation vid arenan. Polisen kommer inom kort att fatta beslut i ärendet, heter det.

Enligt uppgift satsar Eskilstuna Kommun cirka 2,7 miljoner kronor på melloapparaten. Pengarna kommer från en evenemangsfond som finansieras av vinster från den kommunala bolagskoncernen, där exempelvis Eskilstuna Energi & Miljö och Kommunfastigheter ingår, säger man. Kommunen menar således att det inte handlar om skattemedel.

Läs också:

Eurovisionmellot – Hur mycket kostar kalaset? – Och vem betalar?

Eskilstuna: Munktellgaraget öppnar igen

You May Also Like