103 tjänster varslas inom förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Eskilstuna. Det står nu klart efter förhandlingar mellan Kommunen och facken om en ny skolorganisation i Eskilstuna. Eskilstuna Kommun menar att antalet barn inom skolan kraftigt har minskat under de senaste åren, och därför är en omställning nödvändig.
Under torsdagsförmiddagen meddelades varslet till Arbetsförmedlingen. Det handlar om 56 tjänster inom förskolan, 22 inom grundskolan och 25 inom gymnasieskolan – sammantaget 103 tjänster. I ett pressmeddelande skriver Kommunen:
Eftersom antalet barn minskar behöver vi genomföra ett omställningsarbete. Detta arbete är nödvändigt för att skolpengen till förskolor och skolor ska fördelas så klokt som möjligt och garantera att alla barn och elever i kommunen får den undervisning och utveckling de har rätt till.”
– Det viktigaste är att behålla så mycket kompetens som möjligt i våra förskolor och skolor. Jag vet att förskollärare, lärare, rektorer och alla som arbetar i kommunens verksamheter gör ett otroligt bra jobb, säger Lina Axelsson Kihlblom, förvaltningschef för Barn- och utbildningsförvaltningen på Eskilstuna Kommun.

– Det som omställningsarbetet innebär är att vi måste fortsätta se över hur vi nyttjar våra lokaler. Halvfulla förskolor kan behöva slås ihop, och ibland tyvärr avvecklas helt. Medarbetare kan behöva byta arbetsplats, få en ny tjänst, börja arbeta i en annan förskola eller skola. Det är förändringar som känns svåra att göra men som är nödvändiga om vi ska kunna möta den förändrade demografin, att barnkullarna minskar i Eskilstuna, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Matchning av tjänster pågår
Under de senaste veckorna har förhandlingar genomförts, och nu har en ny organisation beslutats för förskolan, grundskolan och gymnasieskolan. Målsättningen är att så få medarbetare som möjligt ska behöva lämna en tjänst i Eskilstuna Kommun. Matchning av eventuellt övertaliga tjänster sker enligt turordning mot lediga tjänster inom Eskilstuna Kommun under våren. Alla förhandlingar och förändringar sker i nära dialog med fackliga parter, enligt Kommunen.
– I budgetarbetet för 2025 har vi sett att vi behöver minska antal tjänster inom hela Barn- och utbildningsförvaltningen med cirka 100 tjänster. Men det innebär inte att det är 100 medarbetare som kommer att behöva sägas upp. Varsel meddelas till Arbetsförmedlingen och efter det börjar vårt arbete med att matcha de tjänster vi har med den kompetens som medarbetare har. Det är ett stort pussel som läggs. När det arbetet är klart vet vi om det blir några medarbetare som sägs upp. Om det blir det, eller hur många, vet vi inte idag, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Stöd till medarbetare
Kommunens anställda som berörs av omställning har möjlighet att ta del av stöd av den så kallade Omställningsfonden. Omställningsfonden kan erbjuda ett individuellt stöd i vägen till ny sysselsättning, både vad gäller utbildning och arbete. Arbetsgivaren har möjliggjort pensionslösning för medarbetare som är födda 1961 eller tidigare som tillhör berörda yrkeskategorier förutsatt att det leder till en minskning av övertaligheten. Berörda yrkeskategorier är bland annat barnskötare, förskollärare, biträdande rektor, elevassistent och vissa lärarkategorier.
Detta händer nu
- Varsel för de förhandlade tjänsterna för förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Eskilstuna Kommun har lagts till Arbetsförmedlingen idag 10 april. Totalt varslas 103 tjänster varav 56 tjänster inom förskolan, 22 tjänster inom grundskolan samt 25 tjänster inom gymnasieskolan.
- Chefer på de berörda enheterna ser över och bemannar sin verksamhet utifrån den nya förhandlade organisationen.
- En pensionsnära lösning kommer att erbjudas för medarbetare inom ett visst åldersspann, i de yrkeskategorier där övertalighet finns.
- Kompetensinventeringar och omplaceringsutredningar sker under april/maj.
- Kompetensinventeringar och omplaceringsutredningar efterföljs av LAS-förhandlingar för de medarbetare som slutligen blir övertaliga.
Nedan syns Eskilstuna Kommuns egna beräkningar:
Läs också:
Gymnasieskolan på bristningsgränsen: Sveriges Lärare om stolthet, oro och samvetsstress
Högre skolpeng och mer handlingsutrymme åt rektorerna behövs enligt Sveriges Lärare
Finansieringen av kommunala gymnasieskolan i Eskilstuna – Fakta och Bakgrund