När alla röster nu är räknade kan man konstatera att Socialdemokraterna blev det största partiet till EU-valet i Eskilstuna…

Eskilstuna: Alla röster i EU-valet räknade – 44 procent av Eskilstunaborna röstade

9 juni var det val till Europaparlamentet, och nu är alla rösterna räknade och valresultatet definitivt fastställt. Denna gång röstade 44 procent av Eskilstunaborna i EU-valet. Det är en nedgång i valdeltagande från föregående EU-val 2019, då 47 procent röstade.

Som jämförelse var det totala röstdeltagandet i Sverige i år 53,39 procent, vilket även det är en nedgång jämfört med föregående EU-val. Man har alltså inte lyckats engagera den svenska väljarkåren tillräckligt för att fler ska masa sig iväg till valurnorna, vilket man hade hoppats på inför EU-valet den 9 juni. Det kan finnas flera och olika förklaringar till det – helt klart är dock att invånarna inte tycker att EU-valet är lika viktigt som valet till kommun, region och riksdag.

De tre största partierna i Eskilstuna blev:

  1. Socialdemokraterna
  2. Moderaterna
  3. Sverigedemokraterna

För den som vill fördjupa sig i siffrorna för Eskilstuna och se hur rösterna fördelats mellan olika valdistrikt och stadsdelar kan man klicka på denna länk.

Vad händer nu?

Den 16 juli börjar den nya mandatperioden, och Europaparlamentet inleder då sitt arbete med ett sammanträde i Strasbourg i Frankrike. Sverige kommer att inneha 21 platser i Europaparlamentet.

EU-parlamentsbyggnaden i Strasbourg, Frankrike…

Läs också:

Nordiska resultat i EU-valet 2024

Inget alternativ för fred i EU-valet

You May Also Like