Vernissage äger rum lördag 21 maj klockan 13. Form & Färg. Bruksgatan 6.

Elever på Folkhögskolans estetiska linje har konstutställning på Form & Färg

Det är 16 elever från andra årskursen på Folkhögskolans estetiska linje som just nu hänger sin utställning på Form & Färg, Bruksgatan 6 vid Rademachersmedjorna. En utställning de kallar “Slututställning. Konst 2”.

När jag var där var det full fart med spikande och fixande inför utställningen som har vernissage nu på lördag 21 maj klockan 13.00.

Utställningen består av tavlor i olika tekniker, men även konstföremål i keramik samt några andra installationer. Keramik är framställd genom “vanlig” ugnsbränning, men även japansk rakuteknik (se lästips).

Jag gick omkring för att beundra och begrunda de olika konstverken. Jag gör oftast så att jag går runt för att skaffa mig en egen uppfattning av det jag ser. Därefter pratar jag gärna med konstnärerna för att få deras berättelse och av det jag ser.

Det sägs att “en bild säger mer än tusen ord”. Men när man får höra konstnärens “förklaring” trillar ibland en och annan oväntad pollett ner.

Jag har inte pratat med alla 16 konstnärerna. Alla var inte heller på plats när jag var där. Så jag bjuder på ett litet axplock bland verken. En del med konstnärens beskrivning och förklaring. Andra helt okommenterade.

Kamran Zarei, som är kurd från Iran, har två stora målningar. Den ena föreställer en kurdisk peshmergasoldat. Märket mannen har på bröstet är partisymbolen för PDKI. Kamran berättar att idén till bilden kommer från att en av hans kusiner, Roja Mahmoudi som nu bor i Eskilstuna, var peshmergasoldat.

På den andra målningen en jättestor skräckinjagande tiger. Nere i hörnet en stöddig liten mus med en ostbit som triumferade håller den ölflaska de båda kivats om. Lite som bibeln och “Davids kamp mot Goliat”, även om de den här gången bara var osams om en ölflaska.

Lovisa Pettersson visar sex(själv?) porträtt av kvinnor. Det är ett slags “ögonblicksbilder” som har det gemensamt att personerna på bilderna tittar bort. De tittar förbi betraktaren som om man inte fanns. När jag tog bilden på Lovisa tittar hon “i konsekvensens namn” inte in i kameran. Hon tittar förbi precis som kvinnorna på hennes bilder.

Maria Löfvendahl har gjort 12 aptitretande grafiska tryck som ska illustrera en kokbok hon har skrivit.

Amanda Saukko har gjort ett läskigt huvud i keramik som föreställer ett förvridet och plågat ansikte.

I den öppna skallen ser man en labyrint. Kanske figuren har gått vilse i sitt eget inre.

Kevin Forrsell-Johansson har gjort ett par vampyrliknande väsen. Väsen som man inte vill möta en höstnatt i fullmåne på kyrkogården.

Malin Turesson visar två armar i keramik där den ena hand är spretig och krampaktig. Från början var det meningen att det skulle bli två helfigurer som stöttar varandra, men det blev bara dessa två “ofullbordade” armar… Malin visar också en vacker och fantasifull ansiktsmask gjord med rakuteknik.

Emma Lundin har gjort en fantasifull och detaljrik målning på rispapper. Motivet med ett stort träd och sju djur symboliserar den katolska kyrkans “Sju dödssynder”.

Övriga bilder har jag inga kommentarer till, så tolkning är fri.

Vernissage äger rum nu på lördag klockan 13. Form & Färg. Bruksgatan 6. Öppettider framgår av bifogad affisch. Det kommer att vara öppet fram till 3 juni.

Vernissage äger rum lördag 21 maj klockan 13. Form & Färg. Bruksgatan 6.

Gå gärna dit och ta en pratstund med konstnärerna för att höra deras “bruksanvisning” till konstverken.

Det är en flödande fantasi som fått fritt spelrum blad dessa esteter på Eskilstuna folkhögskola.

Har ni inte möjlighet att gå dit nu så finns det en andra chans. Utställningen kommer även att visas på Länsmuseet i Nyköping 18 juni -11 september.

PS. Det lilla skåpet, som ser ut som ett övergivet dockskåp, som illustrerar utställningsaffischen finns med på utställningen.

Gruppbilden som är tagen vid trappen till Form & Färg:

Douha Marzouk, Daniel Larsson, Lovisa Pettersson, Helena Svedling, Maria Löfvendahl, Michelle Larsson, Kamran Zarei, Tamara Valiente, Ami Stylander.

Lästips:

Rolf Waltersson
Foto: Rolf Waltersson

You May Also Like