Bilden från Första Maj i Stockholm, någon gång på 50-talet. Första Maj har ofta varit en dag för manifestation mot militarism. Det passar inte rustningsivrande borgare och låtsas-socialdemokrater.

Nyliberal attack mot Första Maj och arbetarrörelsen på Centerns partistämma

Förrymda sverigedemokrater?

Ett par nya stjärnor i Centern vill i liberalismens namn (ljudklipp, dagens eko, 27 sep) avskaffa Första Maj som helgdag – den ledigheten är nämligen alldeles för uråldrig. Istället ska man välja att ta ledigt efter behag.

Nämnas kan då, att det fortfarande lever rätt många som föddes innan 1 maj blev svensk helgdag år 1939. Men vill Centerstjärnorna i liberalismens namn avskaffa uråldriga grejer kan de ju istället välja påsk-, jul- och midsommar och låta folk fira dessa helger när helst de så behagar (- varför inte ta alltihop i november??). Dessa helger är nämligen betydligt äldre, ifall Centerstjärnorna inte visste det. Jul är ursprungligen ett germanskt nyårsfirande (som övertogs av kristendomen) och har nog ungefär lika långa rötter bak i tiden som påsken; vilken ursprungligen främst är en vårdagjämningshögtid (jfr det kurdisk-iranska nyåret).

Mer allvarligt tolkat är Centerstjärnornas försök en ren fientlighet mot arbetarrörelsen, och bör ses som ett försök till reaktionär klasskamp. Ungefär som när Fredrik Federley för några årtionden sedan gick i bräschen för avtals- och fackföreningsfria salladsbarer.

Tänk att man skulle behöva höra sånt!

Förslaget avslogs visserligen, men förslagsställaren verkar nog vara en förrymd sverigedemokrat.

Anders R Johansson
Hellvi

You May Also Like