Dom kallar oss mods

Det här är stort, vackert och har verkligen ruskat om mitt inre. Jan ”Janne” Löfgren är son till Gustav ”Stoffe” Svensson vars liv vi fick följa i de två första filmerna av Stefan Jarls Modstrilogi. Nu har Jannes musikaliska hyllning till Stoffe, Kenta och resten av modsen släppts på vinyl.

1968 kom ”Dom kallar oss mods”, den första filmen i trilogin om Kenta, Stoffe och deras polare, som självmant valde att leva utanför samhällets normer. Livet var bekymmersfritt, till en början, men många i gänget hamnade i ett värre och värre missbruk, få överlevde. I trilogins andra film ”Ett anständigt liv” från 1979 hade heroinet gjort sitt intåg. Det gör ont att se dessa nergångna, fortfarande ganska unga män och kvinnor leva stora delar av sitt liv nere på T-Centralen. Den tillit, glädje och gemenskap de hade känt under 60-talet var som bortblåst.

Det är i Ett anständigt liv som Janne presenteras för första gången, i en ganska ångestdrypande scen. En liten gråtande pojk i blöjor, ståendes i sin spjälsäng, samtidigt som pappa Stoffe dunkar på dörren för att få komma in, Stoffe hade då spenderat natten i trapphuset då mamma Lena inte hade släppt in honom på natten för att han var för full. Till slut blir Stoffe förlåten och familjen spenderar dagen på Skansen. När Janne är tre år dör Stoffe av en överdos samtidigt blir Lenas missbruk allt värre och Janne hamnar på barnhem. Efter en tid placeras han därefter i en fosterfamilj. Den nya familjen blev hans räddning, han har senare kallat sitt liv för en framgångssaga.

Nu har alltså Janne spelat in en musikalisk hyllning till sin pappa, men det är inte första gången han berör ämnet. Hans gamla band Riksreliket spelade in en låt med namnet ”Testamentet”. Den handlar om att det har gått bra för Janne, textraden ”Pappa, se mej, du behöver inte gråta mer” är otroligt stark.

Den nya hyllningen är släppt på Slice Records som en maxi-singel på tolv tums genomskinlig vinyl, varje skiva är handgjord med droppade rökslingor. Det är en väldigt snygg utgåva, layouten är gjord av Karl-Magnus Boske som bland annat jobbat med Ulf Lundell och Lars Winnerbäck. Skivan är släppt i 200 exemplar och är tänkt att hamna i händerna hos de som uppskattar Modstrilogin, mer som en kulturgärning än något kommersiellt syfte.

På A-sidan finns Jannes låt ”Dom kallar oss mods”, den följer verkligen upp trilogin. Texten, musiken och framför allt produktionen får mina tankar att gå mot Ulf Dagebys låt Gallret, som finns med i den andra filmen ”Ett anständigt liv”. Mentalt hamnar jag på Plattan i ett ganska grått och kallt Stockholm, bland folk som söker utan att komma vidare i livet. Låten är tung men samtidigt vacker och skör, att få till en sådan kombination visar på Jannes musikaliska kompetens. Alla som har sett Modstrilogin kommer att känna igen sig i känslan och med all säkerhet få upp ungefär samma bilder som jag får.

På B-sidan finns en instrumental remix av ”Dom kallar oss mods”. Skivan avslutas med Stoffes låt ”Janne”, en av världens finaste kärlekslåtar enligt mig. Skivbolaget Universal Music släppte rättigheterna till låten då de gillade initiativet. Den finns även med på skivan Ett Anständigt Liv, soundtracket till filmen, släppt 1979.

Jannes skiva går inte längre att få tag på men ”Dom Kallar Oss Mods” finns både på Spotify och Youtube. Låten är ett slags tidsdokument och jag kan verkligen rekommendera att lyssna på den. Man behöver inte ha sett filmerna, men har man dem i minnet gör sig låten ännu bättre.

 

You May Also Like