Diego Armando Maradona 1960-2020

Under onsdagen kom beskedet att Maradona avlidit 60 år gammal. Hans hälsa har under en lång tid varit sviktande och igår tog det slut efter akut hjärtsvikt och lungödem. En hel fotbollsvärld sörjer nu bortgången av en av de största.

Jag var själv något för liten för att verkligen ta till mig av Maradonas fotbollsfyrverkeri när han var som bäst. Men jag tror att oavsett om man har ett intresse av fotboll eller inte finns det nog inte många som missat klassikerna från VM i fotboll 1986.

Hans två mål mot England är båda lika häpnadsväckande men på olika sätt. 1-0 kom genom det som fått namnet “Hand of God” då Maradona i en duell med Englands målvakt Peter Shilton helt sonika boxade in bollen i mål. De engelska spelarna var rasande men både domare och linjedomare godkände målet. 2-0 är beviset på vilken fantastisk dribbler Maradona var.

Från egen planhalva tog han fart och dribblade på vägen mot mål bort halva det engelska laget inklusive målvakten och kunde med sitt andra mål se till att Argentina tog sig till semifinal mot Belgien. Efter två mål även mot Belgien var Argentina i final mot Västtyskland. Maradona blev mållös där men de vann matchen med 3-2 och tog därmed sitt andra VM-Guld.

Utanför Argentina är sorgen efter ikonens bortgång allra störst i Neapel. För bandet mellan napolitanarna och Maradona är fortfarande väldigt starkt trots att det var nästan 30 år sedan han lämnade klubben. Han var och kommer alltid att förbli Gud i Napoli. Argentinaren spelade sju säsonger i klubben och gjorde 81 mål på 188 matcher. För att hedra honom döper nu Napoli om sin arena till Stadio Diego Armando Maradona. Samtidigt har den Argentinska regeringen utlyst tre dagars landssorg.

Det var även i Napoli som Maradona blev beroende av kokain, han umgicks i tvivelaktiga kretsar och om det hade gått lekande lätt på fotbollsplanen var det tvärtemot hur det gick med hans privatliv. Efter karriären fortsatte missbruket och hans hälsa blev sämre och sämre. För ett par veckor sedan opererades Maradona efter en hjärnblödning, han skrevs ut den 12 november och två veckor senare gav hjärtat upp.

Sammanlagt spelade Maradona 491 matcher i sju olika klubbar och gjorde totalt 259 mål och vann bland annat Serie A i Italien vid två tillfällen.

Maradonas klassiska mål mot England 1986

You May Also Like