Quatars kung Tamim bin Hamad bin Khalafa Al Thani.

VM i friidrott pågår i Qatar. Ett land med dödsstraff och spöstraff och där homosexualitet är förbjudet

Just nu pågår VM i friidrott i Qatars huvudstad Doha. Qatar är en “absolut monarki”, ett finare namn för diktatur. Qatar styrs enväldigt av kung Tamim bin Hamad bin Khalafa Al Thani. Ett land där kungen själv utser samtliga ledamöter i parlamentet den Rådgivande församlingen.

Qatar hamnade under Englands inflytande 1892 och blev ett brittiskt protektorat 1916. När landet blev självständigt 1971 valde man att inte ingå i Förenade Arabemiraten. Man valde en mera “västorienterad” utrikespolitik.

USA har en militärbas i Qatar. En militärbas med den längsta landningsbanan i regionen. Qatar har också samarbetat med USA i deras krig i Irak och Afghanistan.

Denna “västorientering” har öppnat för kungen att utbilda sig i England. Han har gått på Sherborne School och Harrow School med examen 1997. Han har även examen från den brittiska militärhögskolan Royal Military Academy.

Tamim bin Hamad har grundat Qatar Sports Investments som äger den franska fotbollsklubben Paris Saint-Germain FC, där Zlatan spelade tidigare. Man är också “global partner” med FC Barcelona.

Kungen har varit drivande i att Qatar ska hålla VM i friidrott i år och VM i fotboll 2022.

Engagemanget för idrott sägs vara kungens försök att göra landet “populärt och rumsrent”.

Hur gick det till när Qatar fick uppdraget att arrangera dessa stora tävlingar? Det finns mycket som tyder på att korruption och mutor låg bakom. Alltså, som det ofta tycks gå till numera då idrott till allt större del handla om affärer och pengar.

Denna “västorientering” har inte hindrat Qatar från att behålla lagar som är minst sagt på stenåldersnivå, även om man har en något “liberalare” syn på hur kvinnor ska vara klädda jämfört med andra länder i regionen.

I straffskalan finns både dödsstraff och spöstraff. Homosexualitet är kriminaliserat. Det finns ingen yttrandefrihet. Kvinnor utsätts för diskriminering.

En stor majoritet av Qatars invånare är “gästarbetare” från andra länder tack vare oljeindustrin. De kommer främst från Sydostasien och från fattigare angränsande arabländer.

Amnesty har framfört kritik mot de villkor de utländska arbetarna tvingas arbeta under, bland annat vid byggande av fotbollsarenor inför VM 2022. Många av dessa “gästarbetare” har dött och Amnesty jämför arbetsförhållandena med slavarbete.

Detta har fått den framgångsrika höjdhopparen, och numera sportreportern, Kajsa Bergqvist att reagera. Kajsa som för övrigt refererar från tävlingarna i SVT:

Kajsa Bergqvist insvept i regnbågsflagga.

Jag tror inte det går att komma ifrån en olustkänsla att befinna sig i ett land där man inte är accepterad. Kravet borde vara att man ändrar lagstiftningen och respektera mänskliga rättigheter innan man får arrangera stora mästerskap, säger Kajsa Bergqvist i SVT Sport.

En som inte tycks ha några problem med att tävla i ett land där mänskliga rättigheter inte står högt i kurs är diskuskastaren Daniel Ståhl. När SVT frågar hur det kändes att tävla i Qatar svarar han:

Det är lite annorlunda lagar och sånt där, men det är bara att acceptera det, säger Daniel Ståhl.

Vi kan dock inte komma ifrån att Daniel Ståhl är en baddare på att kasta diskus. Grattis till guldmedaljen!

Kajsa Bergqvist är en minst lika stor baddare i höjdhopp:

1 bronsmedalj i OS.

4 medaljer i VM utomhus, varav 1 guldmedalj.

2 guldmedaljer i VM inomhus

2 EM-medaljer utomhus, varav 1 guld.

2 EM-medaljer inomhus, varav 1 guld.

Bronsmedalj vid U23-EM

1 guld vid Junior-VM

1 guld vid Junior-EM

12 medaljer vid SM, varav 9 guld.

Innehar svenska rekordet utomhus på 2,06.

Innehar världsrekordet inomhus på 2,08.

Rolf Waltersson

You May Also Like