De två senast mördade i Colombia. Yolanda Zabala och hennes syster Reina. Dödsskvadronerna genomför sitt mordiska verk dag efter dag.

Den USA-stödda högerns mördande i Colombia bara fortsätter

Dick Emanuelsson 210101

Hon ledde ett litet bostadsprojekt i byn La Honda mellan städerna Montecristo och Santa Rosa del Sur i centrala Colombia.

Den 22-åriga Yolanda Zabala Mazo skrev tillsammans med 14 000 gerillasoldater under fredsavtalet för fyra år sedan. Igår, på nyårsaftonen mördades hon av vad som utpekas som den militära underrättelsetjänstens dödsskvadron, “Los Gaitanistas”. Yolanda blev Nr. 250 av mördade demobiliserade gerillasoldater sedan november 2016.

Hennes 17-åriga syster Reina gick samma öde till mötes när de båda kvinnorna under förberedelserna för nyårsaftonens festligheter genomborrades av mördarnas kulor. Det uppger den colombianska dagstidningen El Espectador som beskriver den makabra situationen med en gerilla som lade ned vapnen i tron om att i Colombia skulle freden kunna segra över krigets krafter.

Men historien verkar gå igen, som så många gånger när gerillan har undertecknat ett fredsavtal med den Stat som utpekas för att fysiskt eliminera alla politiska civila alternativ.

Yolanda flydde i augusti 2019 från den plats i sydvästra Colombia där hon hade deltagit i inlemmandet i det civila livet tillsammans med andra f.d. gerillasoldater när hon utsattes för ett mordattentat från “Los Gaitanistas”. Två personer mördades i attacken. Själv fick hon granatsplitter i kroppen och togs in på sjukhus. Hon slog sig ner i länet Antioquia, över hundra mil norrut. Men där blev hon upphunnen av mördarna.

Under den senaste veckan har tre före detta FARC-soldater som skrev under fredsavtalet mördats. Gerillakvinnan Rosa Amalia Mendoza Trujillo, 25 år mördades i kommunen Montecristo i länet Bolivar medan den 55-årige Manuel Alonso mördades i kommunen Miranda i länet Cauca.

Det civila legala FARC-partiet uppgav i en kommuniké på nyårsaftonen att det fortsätter att kräva att fredsavtalets innehåll tillämpas och att staten Colombia måste uppfylla det och framför allt garantera livet för de 14 000 gerillasoldaterna som skrev under fredsavtalet.

Men samma stat håller fortfarande, fyra år efter undertecknandet, hundratals krigsfångar i de statliga fängelserna trots att dessa fångar har undertecknat samma fredsavtal som säger att alla fängslade gerillasoldater ska friges.

Under året 2020 har 90 massakrer med fler än 300 sociala ledare som blivit offer skördats. Sedan fredsavtalet mellan FARC-Staten undertecknades i november 2016 har 249 före detta gerillasoldater mördats.

Colombia är USA:s främsta allierade i Central- och Sydamerika och förfogar över sju militärbaser i Colombia, varav en är byggd av liberalen Antonia X:son Johnssons byggföretag ABV (nuvarande NCC).

Dick Emanuelsson 210101

Asesinan a excombatiente de las Farc y a su hermana en Antioquia | EL ESPECTADOR

You May Also Like