Fredag 8 november var det invigning av det nya konstprojektet ”Den oändliga leken”. Konstverken består av två stora tavlor målade på canvas samt tre skulpturer, som nu är utplacerade runt centrumhuset i stadsdelen Årby.
Det är ett projekt av konstnärerna Stanislaw Lux och Telma Castro som i ett medföljande häfte till utställningen förklarar:
”Dessa nya verk är inspirerade av konstnärsduons tidigare projekt, Fabula Poetica, och den oändliga världen i Fibonaccis talföljd. De nya verken, skapade i konststilen parvulism, uppmuntrar oss att omfamna barnens perspektiv – att se den outtömliga källan av idéer och fantasi som finns i den barnsliga kreativiteten…
Under flera månader har Lux och Castro arbetat sida vid sida med Årbyskolans skolbarn och barnen på Årby förskola… Man har inriktat sig på barn i åldern 5 till 12 år”.
Det här med Fibonaccital tarvar en förklaring för den som inte är invigd i denna matematiska talföljd. Därför är det en djärv utmaning att ge sig på ett konstprojekt där man dessutom samarbetar med barn:
”Det siffersystem matematikern Fibonacci förde med sig till Europa lade också grunden för vår moderna teknik. Vår digitala värld bygger på de binära talen 0 och 1 – en enkelhet som samtidigt ger upphov till komplexa mönster, på samma sätt som Fibonaccis talföljd visar hur enkel matematik kan spegla naturens intrikata former…
I den Oändliga leken har denna matematiska harmoni inspirerat både barnens och konstnärernas skapelser. Genom att använda Fibonacci-tal i sina verk har konstnärerna fångat en känsla av oändlighet, där varje detalj speglar ett underliggande mönster som förbinder oss med naturens lagar. Barnens kreativa tolkningar av Fibonacci skapar en direkt länk mellan matematikens exakthet och konstens fria uttryck – ett samspel som både inspirerar och skapar en djupare känsla av samhörighet med världen omkring oss”, skriver Telma och Stanislaw.
De båda konstverken som är målade på stora träskivor sitter monterade på fasaden vid en av entréerna till Mötesplats Årby.
Det ena heter ”Konstverk 1. Fibonaccis kapriser: harmonisk balans”. (kapris = nyck, infall, hugskott) I den målningen ser man figurerna, som bygger på barnteckningar, i antal följer Fibonaccis talserie. Spiralen, som är den röda tråden i bildkompositionen, bygger på formen av snäckskal, som i sin tur ger ”förklaringen till ”gyllene snittet” gällande bildkomposition.
Vid spiralens centrum finns 1 figur. Därefter 2 figurer. Sedan 3, 5 och 8 figurer.
Den andra målningen heter ”Konstverk 2. Fibonaccis kapriser: kaosets kalejdoskop”. Tittar man noga på bilden och alla figurer så ser det verkligen ut som rena kalabaliken – ett fullständig kaos.
Konstverk 3, som står på en sockel invid parkeringsplatsen heter ”Gyllene glädje”:
”Den gyllene femuddiga stjärnan är de fem sirenernas stolthet. Stjärnans segment är proportionerande enligt Fibonaccis gyllene snitt, vilket inte bara fascinerar matematiker, utan även anses ha magiska egenskaper…”
När jag läser om den femuddiga stjärnan kommer jag osökt att tänka på sjöstjärnor som oftast har fem uddar/armar, även om det finns sjöstjärnor med flera armar.
Konstverk 4 heter ”Fibonaccis lockrop”
”I en gömd trädgård där solens strålar smekte marken och vinden viskade mellan löven, fanns ett fågelbad som var en snäcka av sten. Dess skal formades enligt det gyllene snittet, en perfektion som bara naturen kan skapa. I snäckans mitt vilade fem pärlor, vars skimmer fångar ögat och sinnet
På snäckans kant stod tre små väsen, med ögon som gnistrar av nyfikenhet. De betraktade två Sjöjungfruar, vars gestalter är små men förtrollande. Deras lockiga hår dansade i vattnet medan de lekte och sjöng glada melodier…”, kort citat ur den medföljande broschyren.
Kan lägga till igen att skulpturernas figurer är ”omtolkningar” av barnens teckningar. Flera av dessa teckningar finns med i broschyren.
Konstverk 5. ”Fibonaccis Rosetta”:
”Fibonaccis Rosetta” är ett konstverk inspirerat av barns tidiga skapande av siffror, skapat av Castrolux som en påhittad tolkning och en del av den kreativa fantasin. Det är en parafras på den historiska Rosettastenen, en välkänd stenplatta som upptäcktes av Napoleons trupper 1799 i Egypten. Rosettastenen hade inskription på tre olika språk, vilket ledde till att hieroglyferna kunde dechiffreras när Jean-Francois Champollion lyckades tyda dem 1822…
Castrolux har omvandlat siffror ritade av fyra- och femåriga barn till ett konstverk för att reflektera över Rosettastenens roll som språknyckel”. Citerat ut broschyren
När man tittar närmare på dessa siffror som barnen ritat, ser man att en del av dem är spegelvända. På samma sätt som små barn ofta spegelvänder även bokstäver, vilket man kan se på ett par av konstverken i Årbytunneln, som jag har skrivit och och visat bilder från tidigare här i eFOLKET.
Det här blev en introduktion och en kortfattad beskrivning och ”förklaring” till de fem konstverken som nu finns att beskåda runt centrumhuset i Årby. Läser ni på om Fibonaccital så blir det lite lättare att sätta sig in i vad det hela handlar om.
Vid invigning där massor med skolbarn och dagisbarn medverkade, bjöds det på korv med bröd, kaffe, bullar och kakor. Ibrahim Ibrahim och Abdulvahid Amin spelade kurdisk musik.
Telma Castro och Stanislaw Lux berättade om sitt konstprojekt och tackade alla barnen för deras entusiastiska medverkan.
Medverkande som konferencier, som är ett finare ord för presentatör, var Maria Chergui, som själv bor i Årby. Förutom kommunpolitiker för (V) är Maria en eldsjäl och starkt engagerad i sin stadsdel genom att medverka vid allehanda arrangemang i stadsdelen. Hon deltar i nattvandringar i området som kallas ”utsatt”, även om jag föredrar begreppet ”eftersatt”.
Rolf Waltersson
Lästips:
Det gåtfulla folket – Olle Adolphson – YouTube (text Beppe Wolgers. Musik Olle Adolphson)
Det gåtfulla folket – Wikipedia
Den oändliga leken! – Konst och skulpturutställning i Årby – eFOLKET. 7 november 2024
Offentlig konst i Eskilstuna – ”Uppdrag parvulism” i Årbytunneln – eFOLKET. 8 november 2021
Parvulism – Att tänka utanför boxen och släppa loss den barnsliga kreativiteten inom oss – eFOLKET. 9 september 2021
Solrosen – ett av naturens matematiska underverk – eFOLKET. 16 augusti 2021
”Jag känner mig mera som afrikan” – Möte med konstnären och skulptören Stanislaw Lux – eFOLKET. 16 juni 2019