En ung Svenne Hedlund, i sin karaktäristiska vita polotröja, omgiven av kamraterna i i Hep Stars. FOTO: Presbild, wiki-media commons.

Den folkkäre Svenne Hedlund har avlidit

På lördagsmorgonen den tredje december kom nyheten om att Sven Ove Svenne Hedlund hade gått bort i sviterna av covid 19. Han avled på Värnamo sjukhus. Hans familj fanns hos honom.

Svenne Hedlund hade en enormt lång karriär som sångare bakom sig. Från 1963 och fram till 1973 var han frontman i den av många mycket omtyckta pop-gruppen Hep Stars.

De övriga medlemmarna i gruppen hette då Lennart “Lelle” Hegland (avled i april i år) på basgitarr, Janne Frisk på gitarr och bakom trummorna Christer Pettersson. Bakom orgeln stod Benny Andersson. Han var med i Hep Stars endast under åren 1964 till 1969. Sedan drog han vidare till ABBA. Och det är ju en annan historia.

Men Svenne Hedlund fortsatte med ett antal olika konstellationer och grupper. På sjuttiotalet fick han några hits tillsammans med sin dåvarande fru Charlotte (Lotta), född Walker. De var då bosatta i småländska Sävsjö. De sjöng då in låten Bang, en Boomerang som hamnade högt på svensktoppen. År 1975 var Svenne och Lotta, som de kallade sig, med i melodifestivalen.

På 80 -talet återuppstod HepStars,men med ny besättning. Den uppsättningen av musiker varade i några år in på 90 -talet.

För cirka tio år sedan fick Svenne Hedlund en tredje våg av framgång. Den här gången med gamla popstjärnor från några av de andra banden som härjade på hitlistorna under 60-talet. Det var Lennart Grahn från Shanes, Tommy Blom från Tages samt Lalla Hansson från Fabulous Four. Idolerna som de kallade sig för, låg etta på svensktoppen med låten Här kommer kärleken.

Sven Ove “Svenne” Hedlund blev 77 år.

Kjell Andersson