Storbritannien och Trump.

Trump och brexit

Den 4 Juni, andra dagen för Donald Trumps statsbesök i Storbritannien, var dagen för politiska samtal och också dagen för demonstrationerna mot den högerextreme presidentens närvaro.

Det blev dagen då strålkastarna kom att riktas mot den US-amerikanska administrationens stöd till brexit, och gärna en hård brexit utan avtal med EU. För många kanske en pusselbit föll på plats i förståelsen av den US-amerikanska regimens politik i denna fråga.

Donald Trump gick ju redan vid tiden för folkomröstningen ut och gav sitt stöd till Brexit-generalen Nigel Farage med sin främlngsfientliga agenda. Trump gratulerade britterna för att dom nu kunde komma ur EU och hans EU-kritik var som lånad från Farage. Denne stödde i sin tur Trump och besökte honom under hans presidentkampanj.

Många såg kanske Trumps utspel som mer som ett uttryck för hans totala taktlöshet (Att öppet önska EU:s sönderfall när man är USA:s president är ju inte diplomatiskt finlir precis).

Nu går han ut och stöder en hård brexit utan avtal. Att Storbritannien lämnar EU utan överenskommelse. Någon dag innan statsbesöket twittrade han dessutom att Storbritannien helt borde strunta i den skuld man har till EU! Detta är alltså mannen som själv anklagar olika länder för att lägga sej i andra länders inre angelägenheter.

Woody Johnson, ambassadör, Trumps man i London. Miljardär. Köpte New York Jets (amerikansk fotboll) år 2000 för 635 miljoner dollar, över 6 miljarder kronor.
Har redan tidigare uppmanat britterna att acceptera klordoppad kyckling och hormonbehandlat kokött. Nu lanserar han idén om att Storbritanniens statliga sjukvård (NHS) ska upp till försäljning vi ett eventuellt handelsavtal.

Men att det inte handlar om en mans tokerier utan om en regims strategi fick vi i dagarna svart på vitt på. USA:s ambassadör i Storbritannien, Woody Johnson uttalade sig under en TV-intervju om vilka fantastiska öppningar som kommer att finnas när Storbritannien väl lämnat EU. Ett fantastiskt handelsavtal med USA där allt bör upp på bordet. Och det som Johnson gärna ville se på bordet var den brittiska statliga sjukvården NHS. Inte ens Margaret Thatcher vågade sej på att föreslå privatisering av NHS som av folket uppfattas som juvelen i välfärdsbygget efter andra världskriget.

Labour-ledaren Jeremy Corbyn reagerade direkt och i sitt tal till demonstranterna förklarade han att Labour aldrig kommer att acceptera att NHS slits sönder av US-amerikanska giriga privata bolag.

Även de konservativa vet hur den stora majoriteten ser på NHS och i en intervju försökte utrikesminister Jeremy Hunt slingra sej och mena att NHS inte behöver vara en del av ett framtida U.K.-U.S.-handelsavtal. Däremot uttryckte han stolthet över de båda ländernas (USA och U.K.) samarbete för att nå fred i Jemen. Fred i JEMEN!!! Vad han talar om är hur Storbritannien följer USA:s politik att rusta Saudiarabien till tänderna så att dom kan fortsätta sitt krig som redan kostat 85 000 jemenitiska barn livet.

När Trump och May under presskonferensen fick frågan om NHS skulle vara på bordet i förhandlingarna om ett framtida handelsavtal mellan länderna försökte May naturligtvis undvika ett klart svar men Donald Trump förklarade att allt bör vara på bordet.

Under presskonferensen försvarade han dessutom gårdagens twitter där han förklarade Londons borgmästare Sadiq Khan som en man som gjorde ett uselt jobb och var en “stenkall loser”.

Han såg både Khan och Labour-ledaren Corbyn som “negativa krafter”. Trump sa sej inte vilja ha något möte med Corbyn.

Experter som kommenterat ambassadör Johnsons och Trumps utspel har också pekat på hur USA i ett handelsavtal kommer att försöka få in sina medicinprodukter för att med priskonkurrens slå ut brittiska och tvinga NHS att använda amerikanska billigare mediciner.

Ett perspektiv som skrämmer många britter är att de genom ett handelsavtal med USA tvingas acceptera klordoppade kycklingbitar.

Överhuvudtaget kommer ett handelsavtal att resa frågan om regelverk och det US-amerikanska regelverket när det gäller livsmedel och mycket annat ligger långt efter EU när det gäller konsumentskydd.

Det råder ingen tvekan om att Trump-administrationen ser brexit som sin chans att i dragkampen mellan de ekonomiska blocken vinna Storbritannien som en underlydande.

Ett handelsavtal med ett USA som har en president med America First som ledstjärna kommer att innebära stora ingrepp. Boris Johnson, Reese Mogg och de andra i rävjägare-högern älskar att säga att dom vill ha brexit för att kunna “ta tillbaka kontrollen”. Dom har i verkligheten aldrig menat kontroll till folket. Det dom vill ha är ökade möjligheter till högerpolitik och attacker på arbetarklassens rättigheter. Men dom är uppenbarligen helt beredda till ett handelsavtal med Trumps USA. Ett avtal som Corbyn menar gör Storbritannien till en amerikansk koloni. Tillspetsat men tänkvärt. Det är därför Corbyn, när fortsatt EU-medlemskap röstats bort i folkomröstningen, kämpat för en “mjuk” brexit där man behåller tullunionen med EU och därmed kan förhandla med EU mot USA. Är det månne dags för brexitpåhejare inom vänstern (i Storbritannien och i Sverige) att fundera ett varv till.

Peter Widén

You May Also Like