Elektricitet. Foto: Rolf Waltersson.

Elpriset stiger kraftigt för vanligt folk – De el-slukande nätjättarna får skatterabatt på sin el

Nu när det är marknaden som styr även när det gäller elkostnaden, ser vi hur priset rakat i höjden.

I och för sig från en jämförelsevis låg nivå eftersom vi i Sverige sedan länge varit “bortskämda” med låga elpriser i förhållande till många andra länder.

Men nu är det “lagen om tillgång och efterfrågan” och vinstmaximering som styr elpriset.

Vad många nu reagerar på är att stora el-slukande jättar som Google, Facebook och Amazon får kraftiga rabatter på den el de förbrukar i sina stora serverhallar i Sverige.

När elkostnaden, inte minst elskatten, stiger för vanligt folk får dessa stora el-slukande jättar skatterabatt på hundratals miljoner kronor årligen. Ja det nämns till och med “miljardbelopp” i investeringsstöd och skatterabatter.

Det började 2013 när den dåvarande borgerliga regeringen lockade Facebook att lägga delar av sin datadrift i Luleå.

Dels fick datajätten 139 miljoner kronor i statligt investeringsstöd. Dels fick man en kraftig rabatt på elskatten.

Fram till 2016 var elskatten för Facebook 29 öre/KWh. Efter införandet av skatterabatten betalade man efter 2016 bara 0,5 öre/KWh, vilket gör att Facebooks elskatt sjunkit med cirka 100 miljoner kronor per år.

Vi som sitter hemma och surfar på Facebook betalar ungefär 90 gånger högre elskatt per KW/h inklusive moms.

Det sägs att en av anledningarna till att man sänkte elskatten för Facebook var att man måste konkurrera med Finland, som hade avsevärt lägre elskatt än Sverige.

I en låst artikel i Aftonbladet 2020 med rubriken: “Så öste regeringen pengar över it-jättarna – men jobben försvann”, kan man läsa ingressen:

“Facebook har fått stöd på 140 miljoner kronor från Sverige – slussar vinsterna vidare till skatteparadis. En villaägare i Sverige betalar 90 gånger högre elskatt än vad några av världens rikaste företag betalar. Google drar drar in 5,5 miljarder kronor om året, men redovisar bara 630 miljoner”, skriver Aftonbladet.

Nu får alltså dessa gigantiska företag som Facebook, Google och Amazon kraftiga rabatter på elskatten samtidigt som de drar in enorma vinster som gör deras ägare som redan tillhör världens rikaste ännu rikare.

I sin jakt på arbetstillfällen har också staten och kommuner runtom i Sverige lagt sig platta för dessa nätjättar som inte är sena att utnyttja situationen.

De stora nätjättarna vet hur man ska spela ut kommuner mot varandra. Ja även hur man ska spela ut länder mot varandra.

De vet också “hur en slipsten ska dras” på andra sätt:

“2010 skapar Facebook ett skatteupplägg kallat Double Irish – dubbel irländsk. Internationella intäkter går till ett Irländskt baserat Facebook-bolag som i sin tur betalar royalty till ett systerbolag på Irland för att man använder Facebooks eget varumärke. Systerbolaget är i sin tur skattskrivet på Kajmanöarna där bolagsskatten är noll. Resten av vinsten skattas på Irland, som bara har 12,5 procent i bolagsskatt (Sverige har 22 procent)”, skriver Göran Fröjdh 8 augusti 2018 under rubriken:

“Facebook och Googles svenska serverhallar får hundratals miljoner i skattestöd – du betalar”.

Jag skulle tro att de allra flesta tycker det här är för jäkligt – att det fjäskas och kråmas, bugas och bockas inför dessa enormt kapitalstarka företag.

En lite intressant sak i det hela är dock hur olika man kan se på det här trots samma politiska ideologi:

“Det finns inget fel i behandlingen av it-jättarna”, skriver liberala Eskilstuna-Kuriren i sin ledare 18 augusti 2020, där man försvarar att dessa bolag får kraftigt rabatterad elskatt.

Dagen därpå, 19 augusti 2020 skriver Expressen, också liberal, på sin ledarsida:

“Fjäsket för nätjättarna visar faran med bolagsstöd”.

Lästips:

Även “panelen” i “Godmorgon världen” 9 januari diskuterar elskatterabatten till dessa nätjättar.

Rolf Waltersson

You May Also Like