Danmarck lirar maxad rock’n roll

Danmarck är ett rock n roll-projekt som drivs av Richard Ahlgren. Han har precis släppt den nya EPn Stigma, en skiva som innehåller 6 nya låtar. Idéerna tycks inte ta slut för Richard som redan nu har kommande EP planerad.

Richard växte upp i Jönköping och var länge dedikerad till idrotten. Han spelade fotboll och innebandy och som smålänning fanns givetvis ett intresse för HV71. Men när han gick i högstadiet hände något många nog kan känna igen sig i. Musiken kom som en plötslig förälskelse och det var främst Nirvana och Guns N’ Roses som välte upp och ner på världen.

– Musiken upptog all min tid, jag blev verkligen betagen. Det fanns en helt ny värld att utforska, nya kompisar som också gillade rockmusik. Det var så pass att kärleken fick stå åt sidan. Guns N’ Roses var så coola men samtidigt var de för duktiga musiker för att influera mig. Däremot Nirvana, de spelade en annan roll. Där kände jag en connection, de var på ett plan som jag kände att jag också skulle kunna vara på någon gång.

Richard har spelat i flera band tidigare och har skrivit låtar sedan han började spela gitarr i 14-års åldern. Däremot har han aldrig varit en sångare och inte heller haft tanken på att bli sångare. I det senaste bandet han spelade i skrev han många låtar som ratades. Då bestämde han sig för att spela in dessa låtar själva.

– Jag ville egentligen bara höra hur det lät därför spelade jag in dem. I den vevan var det en kompis här i Jönköping som skulle arrangera en konsert med Timo Räisänen. Hon ville att jag skulle vara förband och efter en del tjat tänkte jag att det kunde bli roligt och tackade ja. Vi ställde upp med fem gitarrister, en basist och en trummis den kvällen. Dessutom satte vi trummisen längst fram. Allt för att dränka min sång. Det blev en riktigt rolig spelning.

Även om Richard blir kompad på spelningarna är det han som är Danmarck. Namnet togs inför spelningen med Timo Räisänen och har en känslosam innebörd för Richard.

– Vi var ett kompisgäng som åkte till Roskildefestivalen 2000 främst för att se Pearl Jam. Under den konserten hände en tragisk olycka där nio personer blev ihjältrampade. Min kompis Calle var en av dem. Den händelsen har varit svår för oss alla. Jag försöker ofta hitta saker som tar mig tillbaka på rätt spår, därför blev det Danmarck, där C står för Calle och det var i Danmark det hände. Det får mig att bli ödmjuk inför saker och ting.

Danmarck är skramlig rock n roll och Richard tror att soundet beror på att han måste maxa allt för att kunna ta rätt toner när han sjunger. Därför blir det extremt. Förutom Nirvana finns det två andra artister som influerat honom till det han gör med Danmarck.

– Marilyn Manson har absolut påverkat mig i mitt kreativa uttryck. Hans album Antichrist Superstar och Mechanical Animals är fruktansvärt bra. Hans sätt har sporrat mig som frontman i Danmarck. Inte för att jag har någon skräckteater på scen men det är just hans kompromisslöshet jag går igång på. Sen har även Thåström haft en stor betydelse för mig. Men jag växte inte upp med Ebba Grön som så många andra, det är snarare hans senare period som jag har tagit till mig.

För några veckor sedan kom Danmarcks nya EP Stigma ut på bland annat Spotify och Richard är nöjd.

– Mitt mål är att försöka få varje EP enhetlig men jag har inte riktigt lyckats med det än. Det kanske beror på att jag är så snabb och vill göra nya saker hela tiden. Jag har redan en ny EP i huvudet. Det är därför jag bara har släppet EPs. Vissa tycker nog att det inte går att lyssna på min musik eftersom det är maxat ös hela tiden men det här är vad jag behärskar och faktiskt vill göra. Danmarck ska bara vara roligt, skulle det uppstå någon tråkig vibb måste jag ta bort det direkt.

Under december kommer Danmarck bland annat att spela i Linköping vid två tillfällen. Den 15 december är det en välgörenhetsspelning för Linköpings Stadsmission. Det brukar bli ett par spelningar på våren och några på hösten. 2015 blev det även en turné i Tyskland.

– Tyskarna var väldigt öppna och intresserade och dom köpte mycket merch. Det kom dessutom mycket folk även på vardagarna där. Det är lite skillnad mot hur det är i Sverige. Kanske beror det på att vi är så bortskämda med många bra band här.

Avslutningsvis kommer vi in på framtiden och idéerna tycks aldrig sina.

– Det kommer att komma en ny EP och även om den inte heller blir enhetlig finns det en sådan tillfredsställelse med att spela in och släppa nya låtar. Då kan jag släppa de tankarna och gå vidare till nästa låtar. Jag ska även försöka utveckla mitt textskrivande och till nästa EP kanske jag sänker tempot en aning i någon låt.

Danmarck på Facebook

Lyssna på Stigma här

You May Also Like