Crustkirk – Fanzine mot kärnkraft, kärnvapen och imperialism

Under hösten 2020 släppte den flitiga fanzinemakaren Alex Päivät sitt andra nummer av Crustkirk. Mycket av innehållet är fokuserat på USA före valet men är lika skrämmande och intressant att läsa även nu när Trump är borta. I resten av innehållet ligger fokus på kärnkraft och kärnvapen. Alex menar på att det kalla kriget är tillbaka.

Crustkirk må se ut som ett vanligt punkfanzine men redaktören och skaparen Alex Päivät har här släppt ett riktigt skrämmande nummer om hur nära vi är domedagen. Precis som han själv skriver borde inte den informationen han presenterar delas i det här forumet, det borde delas i de stora medieforumen.

I Crustkirk nämns ofta Domedagsklockan, en symbolisk klocka om hur nära mänskligheten är en global katastrof. Innan Donald Trump blev president i USA stod den på tre minuter till midnatt, midnatt är alltså jordens undergång. Under Trumps presidentperiod har klockan flyttats fram till 100 sekunder till midnatt. Framför allt är det klimathotet och kärnvapenhotet som fått klockan att vridas framåt.

Alex är givetvis något på spåret när han pratar om ett nytt kallt krig. De stora kärnvapenmakterna är inte långt ifrån den kapprustning vi såg mellan USA och Sovjetunionen då det begav sig. Dessutom har ju USA lämnat flera kärnvapenavtal och kort därefter börjat med provsprängningar.

Den pandemi vi ser idag är fruktansvärd, inget snack om det men förhoppningsvis ser vi en ljusning nu. Däremot, skulle det bli ett kärnvapenkrig finns det inte en möjlighet att vi skulle kunna återhämta oss från det och som det går att läsa i Crustkirk har kriget varit nära vid flera tillfällen och med totalt vettvilliga ledare runt om i världen har vi anledning att känna en rädsla.

För visst, det har skrattats åt den lilla lustiga mannen i Nordkorea, det har skrattats åt Trumps galenskaper och det har skrattats åt Putin som trott sig vara en filmstjärna. Men tänker man bortom deras nästan parodiliknande manér sätter man snabbt skrattet i halsen. Det här är fullt allvar, det är dags att vi bestämmer oss för hur vi vill att framtiden ska se ut.

Jag hoppas att Crustkirk kommer att nå ut till fler läsare än bara de som normalt brukar läsa fanzines. Det här numret innehåller 36 sidor (A5) och kostar 40 kr plus porto. Jag uppmanar alla som har ett intresse av dessa ämnen att kontakta Alex för att skaffa detta nummer: crustkirkfanzine@riseup.net

Utdrag ur Crustkirk.

You May Also Like