DN:s chefredaktö tycker att “His Master's Voice” har skorrat betänkligt på senare tid. Och att budskapet liksom har trumpetats ut, på ett lite otäckt sätt. Men detta gäller bara de senaste åren, och nu ska nog den sammetslena rösten återkomma. Bild: Klaus Hausmann / pixabay.

eFOLKET svarar DN: Wolodarski blundar för USA:s våldstradition

HANS FOSTE HJÄLTE

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski skriver i sin ledare (2021-02-14) om stormningen av Kapitolium i Washington:

Den massiva propagandans kraft känner vi väl från diktaturer och auktoritära stater. Det nya här är att smittan penetrerar ett öppet samhälle…

Wolodarski blundar för den antidemokratiska våldstraditionen i USA när han försöker förklara händelserna i USA:s huvudstad. Högergrupperna behöver inga utländska inspirationskällor för sitt våld för att nå politisk makt – inspirationskällan finns i USA:s egen historia och utrikespolitik.

USA förfogar över en av världens största påverkansindustrier, med nyhetskanaler som förmedlar tillrättalagda budskap. Den massiva propaganda som USA har spritt ut i årtionden och de invasioner och krig som har följt i dess spår har drabbat människor i alla världsdelar och många länder, från Vietnam, Laos och Kambodja i öst via Irak till Guatemala och Chile i väst och Angola i syd. För att bara nämna några.

Våldet, och användandet av vapen för att hota och döda är en djupt liggande tradition i det US-amerikanska samhälle, vilket i århundraden främst drabbat etniska minoriteter, som Nordamerikas folkmordsutsatta urinnevånare och förslavade, förtryckta och diskriminerade afroamerikaner. Men även vita fackföreningsledare och andra som kämpat för utsatta gruppers rättigheter har mött våldsam förföljelse. Fakta om de är våldsverkande krafterna – som hela tiden funnits och finns – har genomgående slätats över i svenska medier.

Donald Trump är inte den enda besegrade presidentkandidat som har ifrågasatt ett valresultat. Vid förra presidentvalet 2016 drog Demokraterna igång en stor propagandakamp när det stod klar att deras kandidat Hillary Clinton, hade förlorat valet. Avsikten var även då att försöka få resultatet ogiltigförklarat.

Nu kräver Clinton omräkning, skrev DN den 27 november 2016 i en rubrik.

Artikeln inleddes med:

Nu ansluter sig även Hillary Clintons stab till kraven på att rösterna ska räknas om i USA:s presidentval…

Syftet var naturligtvis att bortförklara Clintons nederlag. Redan dagarna efter valet hade Demokraterna börjat sprida påståenden om att USA var utsatt för en påverkanskampanj från Ryssland.

I slutet av 2016 publicerade DN artiklar med följande rubriker och innehåll:

Forskargrupper: Rysk desinformationskampanj under USA-valet

USA-valet: Ryska nättroll bakom falska artiklar som svartmålade Hillary Clinton, enligt forskare…

Putin personligen aktiv i cyberangrepp

USA:s underrättelsemyndigheter är nästan säkra på att den ryska presidenten var personligen aktiv i de cyberangrepp som gjordes…

Det är uppenbart att Demokraterna drev denna kampanj för att undergräva resultatet av presidentvalet 2016. Att Hillary Clinton, som fått en majoritet av folkets röster, inte valdes till president på grund av USA:s ålderdomliga valsystem blev det däremot ingen större diskussion om, varken i USA eller i Dagens Nyheter. Det var bekvämare – eller rättar sagt det fanns starka politiska intressen – för att istället skylla på Ryssland och Vladimir Putin.

Oavsett om Ryssland utsatte USA:s presidentval för en påverkanskampanj eller ej, innebar Demokraternas kampanj att partiet kastade sten i glashus. USA har enligt Los Angeles Times vid 81 tillfällen, från 1946 till 2000, påverkat val i andra länder, oräknat alla militärkupper som USA initierat runt om i världen.

När jag i Dagens Nyheter artikelarkiv slår på orden “rysk påverkan” får jag 81 träffar. Slår jag på “USA-påverkan” får jag endast tre träffar, varav två gäller: “Den växande USA-påverkan i Argentina syns även i antalet nyöppnade fast food-ställen och diverse amerikanska butikskedjor.” Den tredje träffen handlar om Island.

Så här skrev Peter Wolodarski i sin ledare i DN 20210-02-14:

Den massiva propagandans kraft känner vi väl från diktaturer och auktoritära stater. Det nya här är att smittan penetrerar ett öppet samhälle, att de spärrar vi brukar ta för givna plötsligt inte finns där. 

Peter Wolodarski har rätt i att vi aldrig tidigare har sett en beväpnad mobb storma USA:s kongress. Däremot finns det en lång tradition av att beväpnade mobbar i USA har tagit rättvisan i egna händer. De otäcka händelserna i kongressbyggnaden, som Wolodarski beskriver, går inte att skylla på utländska krafter. Stormningen av Kapitoleum är en följd av den våldsromantisering som inga politiker i USA någonsin har vågat ta itu med, utan istället i många fall har uppmuntrat.

Hans Foste Hjälte

Artikeln har även skickats till Dagens Nyheter, som inte velat publicera den.

Om Peter Wolodarski och andra vill lära sig lite om USA:s våldsamma interna historia rekommenderas läsning av eFOLKET-medarbetaren Peter Widéns nyutgivna bok Svart Historia, Bokförläggarna Röda rummet. 200 kr, Swish 1234 783 403 eller pg 78 19 17 – 0. Skriv Svart historia.

You May Also Like