Celtic är vidare i Champions League

eFOLKET har tidigare skrivit om Celtic i artikelserien om fotboll på vänsterkanten. Den här säsongen kommer vi att följa lagets framfart både i Europa och hemma i Skottland.

Under onsdagskvällen följde Celtic upp segern i Bosnien mot FK Sarajevo med att vinna returen på Celtic Park. Totalt vann Celtic med 5-2 och är alltså vidare i Champions League. Nu väntar ett dubbelmöte mot Estländska Nõmme Kalju FC.

Gårdagens match blev aldrig riktigt spännande, Celtic tog tag i taktpinnen och behöll den under 90 minuter. Efter 3-1 segern på bortaplan skulle det mycket till för att skottarna inte skulle gå ur den här drabbningen som segrare. I sann Celticanda fanns det inte med i beräkningarna att backa hem, anfall är bästa försvar. De grönvita bjöd på ett frejdigt passningsspel där James Forrest, Ryan Christie och Lewis Morgan stod för enorm spelglädje. Samtidigt är Odsonne Edouard alltid ett hot framåt.

Även om det inte skapades många hundraprocentiga chanser fanns det flera bud på mål. Så det var inte ologiskt att första målet till slut kom. Efter ett briljant spel, framför allt av Edouard, kunde Christie förvalta bollen väl i straffområdet och trycka in 1-0.

Trots att det är tidigt in i säsongen såg Celtic riktigt samspelta ut. Bollen förflyttades piggt mellan lagdelarna och ledningen i halvtid var helt rättvis, det borde kanske till och med producerats flera mål.

Andra halvlek påminde mycket om första med ett dominerande hemmalag och ett Sarajevo som inte kunde luckra upp Celticförsvaret. Men trots det skulle det komma en kvittering. Celtics nya back Bolingo, som gjorde en fin första halvlek, stod för ett misstag vid ett uppspel, vilket ställde resten av försvaret. Den bosniske anfallaren Tatar blev frispelad i straffområdet och tog vara på chansen.

Det var till slut Celtic som fick de sista ordet då Callum McGregor fick bollen några meter utanför straffområdet och kunde skjuta in 2-1. Störst jubel fick ändå Leigh Griffiths när han kom in med 10 minuter kvar. Det var hans första tävlingsmatch på Celtic Park efter den långa frånvaron. Det var vackert att se.

Champions Leagues andra kvalomgång spelas den 24 och 30 juli där Celtic inleder på hemmaplan.

Läs även: Celtic – Fotbollssupportrar på vänsterkanten