Utställning: Punk, pudelrock och fanzines

Under hela sommaren fram till den 28 augusti pågår en utställning om punk, pudelrock och fanzines på Kristinehamns Historiska. Det är fotografen och dokumentärfilmaren Bengt Löfgren, född i Kristinehamn, som har samlat ihop sitt material från punkens och pudelrockens storhetstid i staden på 80-talet.

Bengt Löfgren har under sin tid som dokumentärfilmare vunnit flera priser, bland annat vann han Kristallen i kategorin Årets bästa grävande reportage med filmen Ensamma mot IS. CCCP Hockey är en annan prisad dokumentär som handlade om den Sovjetiska superfemman Makarov-Kasatonov-Larionov-Fetisov-Krutov.

Nu är Bengt tillbaka med en utställning om sin födelsestad. Det är inte första gången han dokumenterar Kristinehamn. Tidigare har han gjort en film om stadens stora popband Jumper samt en dokumentär om Club Zebra som besöktes av Sex Pistols under deras Sverigeturné 1977.

Vad får den som besöker utställningen se?

Den är tänkt som en helhetsupplevelse som är indelad i olika stationer där varje station pryds av en stor bild. Producenten Marcus Dimbodius som byggt utställningen, har med hjälp av tidstypiska artefakter skapat ett analogt mörkrum samt en fanzineredaktörs arbetsrum. Stationerna har även en personlig text som berättar om en situation eller stämning på temat som jag skrivit.

Jag vill gärna inkludera stadens invånare därför har jag upplåtit en yta till privata bilder från den tiden. På det viset återskapas minner och berättelser hålls vid liv. Avslutningsvis finns en film gjord speciellt för utställningen där flera av de på de stora fotona berättar om sitt 80-tal i Kristinehamn och den inriktning de valde. Jag är själv med i filmen och berättar om mina minnen med systemkameran runt halsen.

Jag förstår att det här är väldigt intressant för de som växte upp i trakten under den tiden, varför tycker du att alla andra bör besöka utställningen?

80-talet var den stora “gör-det-själv eran”. Inget var omöjligt bara viljan fanns. Det återspeglas i utställningen med både humor och charm. Gammal som ung kan hitta något här.

Vad har du själv haft för roll i Kristinehamns musikliv?

Då jag inte spelade något instrument hängde jag i replokalerna istället. Där tog jag bilder och utförde enklare managerjobb som att anordna spelningar och skapa promo-material.

Vad tror du det beror på att Kristinehamn alltid haft så många band? Finns det något band du vurmar extra för?

Jag är säker på att tillgången på replokaler under min uppväxt spelade stor roll. Samt att det fanns en scen att framträda på, Musikcaféet. Dessutom fanns det ett tillhåll även för de som inte ville inordna sig i ABFs led. Mixen av autonom och styrd verksamhet bildade var perfekt och drog till sig andra mellansvenska band. Ett band jag vurmade speciellt för var hårdrocksbandet Blue Boy samt punkarna i Arabens Anus.

Blue Boy. Fotograf: Bengt Löfgren

Finns det något mer du vill tillägga?

Utställningen ligger i ett fantastiskt trähus som tidigare tjänstgjorde som stall. Den kan vara lite svår att finna och har sommaröppettider så kolla noga innan ni åker. Den är även helt gratis.

Kristinehamns Historiska, Södra Hamngatan 1A
Öppettider: Tisdag-Fredag kl 10.00-16.00. Sista onsdagen varje månad 10.00-19.00. Sista lördagen varje månad 10.00-19.00. Telefon: 0550-885 70.

You May Also Like