Telma Castro och Stanislaw Lux. Alla foton i artikeln: Rolf Waltersson.

Castrolux skulpturpark – utställning i stadshuset Eskilstuna

Nu har konstnärerna Telma Castro och Stanislaw Lux en skulpturutställning i foajén i Eskilstuna stadshus.

Utställningen kallar de “Castrolux — Skulpturpark” och är en idé hur en skulpturpark skulle kunna se ut med skulpturer skapade utifrån barnteckningar som inspirationskälla.

Parken är en hyllning till den fria, rebelliska, oförutsägbara och kreativa konsten som bara ett barnasinne kan alstra. Vuxna människor har en tendens att bedöma konsten som ett barn skapar med den måttstock som det strukturella samhället har bestämt.

Dessa handlingar dödar systematiskt, metodiskt och konsekvent ett barns självfallna kreativitet. Konstriktningen parvulism (parvuli = barn på latin) (finns även i svenskan som “parvel”, en liten pojke, min anmärkning) utgår från barnens perspektiv och utmanar den formella konstvärlden att höja statusen på barnens konst.

Tanken är att parken ska vara en fridfull oas där ens inre bortglömda barns röst blir hörd”, skriver konstnärerna i sin “förklaring” till utställningen.

Och de fortsätter:

Det gäller att bryta de sociala och kulturella barriärer som fångar oss vuxna i ett fyrkantigt tänkande där vi anpassar oss till samhällets normer. Barnens fantasi är en stor idéresurs som stora konstnärer som exempelvis Picasso, Chagall och Miro gärna inspirerades av. Med barnaögon kan vi se förbi vuxenvärldens ideal, där ett helt nytt perspektiv kan träda fram och tillåta oss att se världen på nytt”.

Eller för att citera Pablo Picasso:

Det tog mig fyra år att måla som Raphael, men en hel livstid att måla som ett barn”.

Samtliga skulpturer på utställningen är gjorda i betong. Skulpturen med titeln Enigma är dock en komposition som är sammansatt av sex skulpturer.

“Enigma” är det grekiska ordet för gåta. Enigma var också en kryptoapparat, eller krypteringsapparat, som engelsmännen använde under andra världskriget för att tyda tyskarna krypterade hemliga meddelanden.

Telmas och Stanislaws Enigma är ett fantasi(o)djur som ibland gömmer sig under jorden, eller vattnet, för att sedan visa sig igen för att åter försvinna under jorden. Som en gåta, eller ett krypterat sagoväsen som man kan försöka “tyda”, om man känner för det.

I samband med utställningen, som pågår fram till 2 juni (kan ev bli förlängning) kan man också se en film som projiceras på väggen som visar och berättar om utställningen. Där ser man också de barnteckningar som är begynnelsen till dessa fantasifulla och fantastiska konstverk.

PS. Som ni säkert listat ut är “Castrolux” en lek, en ordvits, med konstnärernas efternamn Går ni dit för att beskåda konstverken så läs även texterna på de två pyramiderna

Öppettider är när Stadshuset är öppet, d.v.s. dagtid.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like