Gittan Jönssons verk “Bort med diktatorn”

Gittan Jönsson ställer ut på Eskilstuna Konstmuseum

Gittan Jönsson har varit aktuell inom samtidskonsten i snart sju decennier. Hon omnämns ofta som pionjär inom feministisk konst, då hon tar ställning och ifrågasätter med en politisk udd som är såväl finkänslig som konkret. På Eskilstuna Konstmuseum visas såväl nya som äldre verk.

Eskilstuna Konstmuseum presenterar stolt Gittan Jönssons utställning “We are all astronauts on a spaceship called Earth”. Gittan Jönsson har varit aktiv konstnär i snart sju decennier. Hennes engagemang för olika världsskeenden och dess konsekvenser för den enskilda människan är ständigt aktuellt. Hennes konstnärskap är mångbottnat och i ständig rörelse. Hon rör sig fritt mellan olika material och genrer när hon skapar sina motiv. Som betraktare ser vi hur hon reflekterar och kommenterar sin egen historia, konsthistorien och vår gemensamma samtid.

“Tyvärr fortfarande aktuellt”

– I mötet med hennes motivvärld har jag många gånger tänkt ordet “tyvärr” efter. Tyvärr i den mening att det är ett motiv som fortfarande är aktuellt, trots att det är skapat för flera år sedan, till och med decennier. Mer önskvärt hade varit om vissa motiv förpassats till historien. Motiv som behandlar makt, flykt, terror, diktaturer, klimatkrisen, jämlikhet, separation med mera. Stora händelser som små, säger Madelene Unneberg, intendent på Eskilstuna Konstmuseum.

I utställningen, som tar plats i museets största rum för tillfälliga utställningar, visas måleri men även film, ljudverk, skulptur och en ny serieteckningskorrespondens mellan Gittan Jönsson och konstnären Kristina Abelli Elander.

Gittan Jönssons verk “Bort med diktatorn”

Utställningens titel, “We are all astronauts on a spaceship called Earth”, är ett citat hämtat från arkitekten, formgivaren och uppfinnaren Buckminster Fuller (1895—1983). I ett livsavgörande skede i sitt liv bestämde han sig för att undersöka hur mycket en enskild människa kan påverka världen i positiv riktning. Och över utställningen svävar detta citat med fokus på mänskligheten, våra gemensamma strävanden, svårigheter, sökanden och sorger. Men här framträder även en annan styrka i Gittan Jönssons konstnärskap – humorn, en varm humanistisk humor. För att överhuvudtaget stå ut med dessa dumheter som hon bevittnar har hon tagit hjälp av sitt alter ego – Dammsugerskan. Hon städar upp och gör rent hus. Inga maktstrukturer, hierarkier och orättvisor i samhället kommer undan. Hon far fram i olika historiska skepnader, både som motiv och skulptur och låter oss förstå att vi kan förändra världen.

Invigning 1 oktober

Invigning blir det lördagen den 1 oktober klockan 14.00. Det blir invigning med konstnärssamtal mellan konstnären Gittan Jönsson och Katarina Wadstein MacLeod, professor i konstvetenskap vid Södertörns Högskola, och performance Unga röster måste höjas för att höras! Gittan Jönsson medverkade 1971 på ett feministiskt musikalbum där låten “Vi måste höja våra röster” finns med.

Eskilstuna Konstmuseum (beläget i stadsdelen Munktellstaden i Eskilstuna).

Utställningen visas sedan fram till och med den 19 februari 2023.

Gittan Jönssons verk “Vandrarna” (Foto: Charlotte Strömwall).

You May Also Like