Foto: Rolf Waltersson.

Konstnären Lisa Larson har avlidit

Konstnären, keramikern och formgivaren Lisa Larson, född 1931, är nog en av våra mest folkkära konstnärer. Hon studerade keramik vid slöjdföreningens skola i Göteborg 1950-1954. Mellan 1954-1980 arbetade hon vid Gustavsbergs porslinsfabrik tillsammans med Stig Lindberg, också en av våra mest kända skulptörer.

Efter 26 år som anställd vid Gustavsberg fortsatte Lisa Larson sitt konstskapande som “fri keramiker”.

Många har nog sett Lisa Larsons keramikfigurer som ofta är djur och människor med runda, mjuka former och som oftast ser snälla, vänliga och glada ut. Men kanske utan att veta vem konstnären är.

Många har också Lisa Larson-figurer hemma. Själv är jag lycklig ägare till fem av hennes runda och glada figurer.

En av dem, flickan med (freds)duva i famnen och en (freds)duva på huvudet, har jag inte sett när jag “bläddrar runt” bland bilderna på hennes otaliga konstverk. Jag inbillar mig att den kanske är unik eftersom många av hennes mest berömda och uppskattade figurer framställts i större upplagor.

Lisa Larson har även gjort konstverk som offentliga utsmyckningar. Bland annat “Saltsjöbadsodjuret”, en drake som ser sådär lite lagom farlig ut. Om Lisa Larson med konstverkets titel syftar på Saltsjöbadsavtalet 1938 mellan SAF och LO vet jag dock inte.

Ett annat offentligt konstverk är den stora reliefen ”Cirkus” som finns på en vägg vid Lundby gymnasieskola i Göteborg.

Och “Bysantinsk ängel”, relief som finns i Hällefors.

Lisa Larson var även känd och erkänd utomlands, inte minst i Japan.

Lisa Larson avled 11 mars och blev 92 år gammal.

Rolf Waltersson

Lästips: