Karin Lengstrand, ”This Thing Has Roots”, stengods, vinylfärg, gummi, 2023…

Eskilstuna Konstförenings stipendiat Karin Lengstrand visar konst skapad i sorg

Karin Lengstrand är Eskilstuna Konstförenings stipendiat 2024. I stipendiet ingår en separatutställning på Eskilstuna Konstmuseum, och nu under sommaren visar Lengstrand utställningen ”The Swelling”.

I utställningen ”The Swelling” visar Karin Lengstrand konst som har skapats i sorg. Under sina studier på kandidatprogrammet i keramikkonst på HDK Valand i Göteborg förlorade Lengstrand en familjemedlem. Förlusten ledde till ett utforskande av tematiken kring minne och förlust. Utställningen arrangeras av Eskilstuna Konstförening, som varje år delar ut ett stipendium till en förtjänstfull konstnär med anknytning till Eskilstuna.

Karin Lengstrand

Karin Lengstrand (född 1992) är född och uppvuxen i Eskilstuna. Hon är utbildad vid bland annat HDK Valand i Göteborg och Capellagården på Öland. Studierna inom konst och konsthantverk började på Eskilstuna Folkhögskola 2016, och till hösten fortsätter hon sina studier på det konstnärliga masterprogrammet i keramikkonst vid HDK Valand.

Karin Lengstrand

Eskilstuna Konstförenings motivering:

Karins konstnärliga resa är präglad av en djup utforskning av sorg och saknad, vilket hon skickligt uttrycker genom sina keramiska verk. Hennes arbeten kännetecknas av en förmåga att förvandla rå lera till emotionella och tankeväckande skulpturer. Hon integrerar lera med andra material för att gestalta en steril och samtidigt obehaglig miljö. Eskilstuna Konstförening ser stor potential i Karin Lengstrands fortsatta utveckling som konstnär. Vi är övertygade om att hon kommer att fortsätta bidra till konstvärlden genom att inspirera många med sitt unika konstnärskap och vara en förebild för unga konsthantverkare och konstnärer.”

Vernissage

Vernissage blir det på kvällen onsdagen den 26 juni klockan 17.30 på Eskilstuna Konstmuseum. Då blir det invigning och stipendieutdelning. Denna kväll har Eskilstuna Konstmuseum öppet till klockan 20.00. Utställningen ”The Swelling” visas sedan fram till och med den 25 augusti.

Eskilstuna Konstmuseum i Munktellstaden.

Läs också:

Eskilstuna: Konstnären Munish Wadhia tilldelas Carl-Axel Valéns konststipendium 2024

BOOM! på Eskilstuna Konstmuseum

You May Also Like