I natt jag drömde – Viktig utställning om fred på Arbetets museum

Just nu pågår en utställning på Arbetets museum i Norrköping där man visar fredsbilder av Ewert Karlsson.

Ewert Karlsson (1918-2004) är för de flesta känd under signaturen EWK. Han var konstnär och satirtecknare. Hans motiv var samhällskritiska och handlade ofta om rättvisa och solidaritet, krig och fred och mänskliga rättigheter.

EWK började som karikatyrtecknare på Stockholms-Tidningen. När den gick i graven 1966 övergick han till att arbeta för Aftonbladet, men även för tidningen Land.

Arbetets museum har en samling med över 2 000 av EWK:s bilder. Det är bilder som deponerats till museet av EWK:s familj.

Nu visas alltså ett antal av dessa teckningar i en utställning “I natt jag drömde…” och har freden som tema. Ett ämne som idag är minst lika aktuellt som när EWK var verksam.

Utställningen hade vernissage 22 oktober 2022 och pågår fram till 10 april 2023.

Jag gissar att utställningens rubrik “I natt jag drömde…” anspelar på sången “I natt jag drömde något som…” som är en amerikansk fredssång från 1950 av Ed McCurdy; “Last night i had the strangest dream” och framfördes av bland andra Pete Seeger, Joan Baez och Johnny Cash.

1964 gjorde Cornelis Wreeswijk en svensk översättning som presenterades på albumet “Visor och oförskämdheter” (jag tror jag har den i min LP-samling).

Den svenska versionen blev vi bekanta med genom Cornelis Wreeswijk, Ann-Louise Hansson och Fred Åkerström. Men den har sjungits in av många andra svenska artister.

Texten må uppfattas som ett naivt önsketänkande i dessa tider där kapprustning, vapenskrammel och krigsretorik blivit det “normala”:

I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut
Jag drömde det var fred på jord och alla krig var slut

Jag drömde om en jättesal där statsmän satt i rad
Så skrev de på ett konvolut och reste sig och sa

“Det finns inga soldater mer, det finns inga gevär
Och ingen känner längre till det ordet militär”

På gatorna gick folk omkring och drog från krog till krog
Och alla drack varandra till, och dansade och log

Lästips:

Lyssna:

Rolf Waltersson

You May Also Like