Black Friday, Black Weekend, Black Week, Black Month – Black Out

Nu blir vi överösta med pangerbjudanden vi bara inte får missa. Passa på! 50% – 60% – 70%. Det finns inga gränser för handels generositet gentemot oss konsumenter. För i den här världen ses människor huvudsakligen som konsumenter.

Man till och med säljer med förlust för att göra oss lyckliga. Eller har man så höga påslag, så höga marginaler, att man kan sälja till dessa fantastiskt låga priser och ändå göra vinst?

Och som goda flockdjur rusar vi iväg för att göra fynd. Man vill ju inte missa chansen till en bra affär.

Och det kan ses som rena förlusten att inte köpa när grejerna och grunkorna slumpas bort för en massa procent, även om det är grejer och grunkor vi inte har behov av och som vi inte hade tänkt köpa om det inte varit för realisationen.

Det ligger mycket psykologi bakom de här säljtricken. För så fungerar vi när vi marineras i ett konsumtionssamhälle där lyckan finns att köpa för pengar. Det finns beteendevetare och andra förståsigpåare som forskat på det här. Och handeln vet precis hur en slipsten ska dras.

Vi ser det som en förlust att inte passa på att köpa när det är realisation. Om jag låter bli att köpa en säng för 31 083 kronor som har ett “ordinarie pris” på 56 515 kronor, då är det som att man sumpat sin livs chans till en kanonfin affär. Där man “tjänar” 25 432 kronor, vilket är mellanskillnaden mellan 56 b515 kronor och 31 083 kronor.

Sedan kan man grunna över om man sparat 51 515 kronor eller 31 083 kronor om man avstår från att köpa sängen. Men det är kanske mest en filosofisk fråga?

I det här hysteriska köpfesten hjälper även media till att spä på köpbegäret. Till exempel har Aftonbladet lördag 19 november fyra helsidor med: “72 KLIPP PÅ GALNA REAN”.

Nästan samtliga dessa grunkor och grejer som nu “slumpas bort” är elektronikprylar. Elektronikprylar som folk förmodligen redan har i överflöd. Men även om man redan har kanske en eller flera mobiltelefoner, är man ju “slösaktig” om man inte köper en till när man just nu “sparar” tusenlappar.

Köper jag en Samsung Galaxy 522+5G Smartphone, 8/128GB “sparar” jag hela 4 200 kronor. Bara som ett exempel bland alla otroliga fynd. Visst är man korkad om man inte tar chansen att “spara” 4 200 kronor?

Sedan kan man fundera över det här med dubbla budskap.

Ena budskapet är att vi med tanke på miljön och klimatet måste hålla igen på konsumtionen, inte minst konsumtionen av varor som elektronikprylar som innehåller farliga ämnen och komponenter som tillverkas av värdefulla jordartsmetaller.

Det andra budskapet är att vi nu ska konsumera utav bara helvete och att vi är dumma i huvet om vi inte passar på nu när det är så billigt.

Först Black Friday — sedan Black Out.

Lyssna:

Rolf Waltersson

You May Also Like