Vi är många som irriteras över all reklam som väller över oss. Inte minst reklamen som avbryter filmer och andra program i de “reklamfinansierade” TV-kanalerna.
Undersökningar visar att även barn ogillar när reklam tränger sig på när de är ute på sociala medier.
Ett sätt för “marknaden” att komma förbi denna negativa inställning till påträngande reklam är att man låter influencers ta över genom att i sociala medier göra mer eller mindre förtäckt smygreklam för olika sorters produkter. Det kan vara märkeskläder, smink, mobiltelefoner och mycket annat.
“….Influerare är även bloggare inom mode, hälsa och livsstil som får betalt för att visa fram eller omtala vissa produkter eller varumärken på ett personligt och positivt sätt och därigenom påverka konsumenterna. Influerare kan vara kändisar, men begreppet syftar främst på förtroendeingivande personer med mål och möjlighet att påverka specifika målgrupper”. Wikipedia.
Några influerare inom denna kändisvärld är till exempel “Blondinbella” och Bianca Ingrosso som gör reklam för sina “egna” skönhetsprodukter.
Bianca Ingrosso är ju också en del av Sveriges kanske mest mediakåta kändisfamilj som till och med har ett eget program “Wahlgrens värld” där hon tillsammans med sin mamma Pernilla Wahlgren och andra familjemedlemmar berättar “spännande och avslöjande” detaljer om sina vardagsliv. Till exempel att Bianca svarar på en tittarfråga om hon har gjort bröstförstoring: “Nej det är mina egna tits”.
Just nu är vår offentliga stadsmiljö nerlusad med reklamskyltar som talar om att nu börjar den tionde säsongen av “Wahlgrens värld” på Kanal 5 och Discovery.
Det som är det nya är att influerarna tenderar blir allt yngre.
Här är några av de yngre och nya reklampelarna och deras samarbetspartners som nu seglar upp som de nya kända influencers.
Den yngsta är bara 10 år. Det är “majabajabusan”, Maja Söderström“ som har annonssamarbete med @idealofsweden. Genom ”majabajabusan“ får man 15 % rabatt på ett ”grymt fint mobilskal“
Emma Agne, 13 år, har betalt samarbete med ”Kidsbrandstore“ som säljer märkeskläder för barn och ungdomar:
”Denna snygga sköna hoodie av märket GRANT hittar du hos @kidbrandstore. Jag ger dig 20 % rabatt när du handlar både på nätet och i butik. Vill önska dig en fantastisk fredag och helg“, önskar Emma. Tillsammans med Emma kan man också vara med i en tävling där 1 person har chans att vinna ett par valfria tights från kollektionen LA BELLE. För att få vara med i tävlingen måste man ”Tagga 2 vänner som också borde vara med i min tävling“.
I ett inslag på SVT Nyheter 16 augusti 2021 under rubriken: ”Många minderåriga reklampelare i sociala medier“, kan man både se och höra Jacob “Gurkis” Larsson 13 år, och Alicia Otterud, också 13 år. I inslaget som är på 3 minuter berättar de hur de gör reklam för olika produkter på sina sociala medier.
“Att unga influencers gör reklam för sina följare, som ofta själva är minderåriga, är problematiskt. Influencern är ju lite som en kompis, det är en i gänget och man vill gärna vara lite som sin influencer. Och så nås man av kommersiella budskap från den här kompisen, det är en stor påverkan som jag tycker är olycklig”, säger Reklamombudsmannen Elisabeth Trotzig.
“Vuxna och myndigheter har ganska liten insyn i hur det ser ut i de här kanalerna, eftersom man själv måste ha ett konto för att få inblick”, säger Amanda Törner på tidningen Resumé.
De sociala medier det främst handlar om är Instagram och Tiktok.
Ett genomsnitt visar att reklam och exponering av varumärken bland dessa unga influencers uppgår till 17 procent innehållet. Men eftersom det här är relativt nytt, beräknas att en allt större del av inslagen blir reklam och produktexponering.
Men bland de unga och kända influerarna skiljer det sig åt. Om genomsnittet ligger på 17 procent reklambudskap, så sticker det iväg till 40-50 procent hos några, ja till och med över 80 procent.
Så att kalla dessa unga influerare för “Minderåriga reklampelare i sociala medier” är ingen överdrift.
För de barn och ungdomar som ställer upp på sånt här, oftast med föräldrarnas goda minne och välsignelse, är det ett sätt att visa upp sig. Att visa att man “är något”.
Det finns till och med privatskolor där man på gymnasienivå kan utbilda sig till “influencer” och “YouTuber”. En av dessa skolor är gymnasieskolan Thoren Innovation School.
Enligt Kantar Sifos statistik över barn och ungas mediavanor uppger 33 procent av barnen att de tycker om att få tips och inspiration från influencers i sociala medier som till exempel Instagram.
Samtidigt är det få barn som är positivt inställda till traditionell reklam i sociala medier.
En slutsats man kan dra av dessa något motsägelsefulla uppgifter är att barn inte uppfattar att en stor del av det som deras influencers håller på med är just reklam och marknadsföring. Man ser det som “goda råd” från en “kompis”.
Vill du veta mera om det här osmakliga “fenomenet” med minderåriga som reklampelare. Gå in på:
“Många minderåriga reklampelare i sociala medier” SVT Nyheter. Publicerad 4 mars 2021. Uppdaterad 16 augusti 2021
“Barnen är de nya reklampelarna i sociala medier – var femte inlägg är marknadsföring” Resumé 28 januari 2021.
Rolf Waltersson