Foto: Zäta Zettergren.

Autoklang och baktakt på svenska

Genom åren har det funnits en tradition av att ska och reggaeband sjunger på svenska. Peps Persson var givetvis en pionjär på 70-talet. Han banade vägen för bland annat Dag Vag och Kalle Baah. 2008 tändes en ny stjärna på den svenska baktaktshimlen då Autoklang bildades. Nu 10 år senare har de äntligen släppt sina första studioinspelade låtar.    

Under 80-talet kom den första riktiga svenska skavågen. Ofta hand i hand med punkrörelsen då både punkband och skaband brukade dela utrymme på konserter och samlingsskivor. Några av de mest betydelsefulla banden var Reinholds, Rasta Hunden och T-Shirts.

Även reggaemusiken växte sig stark och den lilla östgötska orten Skärblacka blev helt plötsligt Sveriges Kingston. Musikföreningen Blacka Musik var en stor faktor till det. De arrangerar varje år en minneskonsert till Bob Marley där bland annat Max Romeo, Israel Vibration och Peps Persson har spelat. Som mest hade Skärblacka 22 aktiva reggaeband och de allra första var Kalle Baah samt Norsholms Befrielsefront som förvisso kom från just Norsholm.

På 90-talet exploderade skapunken och det bildades även många nya renodlade skaband. Skillnaden mot tidigare var att de flesta sjöng på engelska. Det skulle dröja en bit in på 2000-talet innan svenskan kom tillbaka med buller och bång. Ragga och dancehall letade sig in i de större salongerna genom bland annat Kapten Röd, Syster Sol och Svenska Akademin.

2008 startade Robert Dahlbeck upp ett projekt som skulle få namnet Autoklang. Han hade tidigare varit sångare i skabandet Stiff Breeze. Skillnaden mellan de båda banden var att Autoklang skulle spela mer rocksteady än ska samt det allra viktigaste, texterna skulle vara på svenska.

I slutet av 2018 spelade Autoklang in tre låtar, deras första riktiga inspelning. Robert berättar att det finns ett tema som sammankopplar texterna.

– De handlar om människoöden på samhällets skuggsida. Det är något som intresserar mig. Till exempel handlar Rotebro om Christer Pettersson. När jag flyttade hemifrån första gången bodde jag på samma gata som Pettersson i Rotebro.

Ibland när folk från olika band går ihop och spelar brukar de kunna tituleras som superband i pressen. Jag skulle vilja säga att Autoklang är ett sådant band. Här finns medlemmar från Stiff Breeze, Tic Tox och Crooked Beat. Med andra ord några av de finaste band som Stockholm kunde erbjuda på 90-talet.

De tre nya låtarna finns på Spotify. De finns även på Youtube, där flera av deras äldre låtar går att lyssna på.

You May Also Like